Film készült Apponyi Albert trianoni beszédéről

Csütörtök este, a Duna Televízióban volt látható az a film, mely Apponyi Albert gróf, a magyar küldöttség vezetője által, Magyarország képviseletében, 1920. január 16-án a francia külügyminisztérium földszinti dísztermében elmondott beszédet dolgozza fel. Az alkotás már online is megtekinthető.

A film alkotói azt tűzték ki célul, hogy a felszólalás dramatizált, történelmileg hiteles, filmes rekonstruálásával és történészszakértői kiegészítésekkel a lehető legszemélyesebb képet adják arról, mit jelentett a trianoni békeszerződés aláírása a magyar államférfiaknak és a népnek – mondta Medveczky Balázs, a Duna Televízió csatornaigazgatója az M1 Ma reggel című műsorában.

Az összegzés felidézi, hogy 1920 januárjában Párizsban szembesült a magyar békedelegáció az antanthatalmak békefeltételeivel. A történelmi Magyarország számára bosszúból a modern korban ismert legsúlyosabb büntetést szánták a győztes hatalmak. Az Apponyi Albert vezette békedelegációnak mindössze egy napot szántak arra, hogy megfogalmazza ellenérveit az igen szigorú feltételekkel szemben.

A film forgatókönyvét az egykori Magyar Királyi Külügyminisztérium által 1920-ban kiadott A magyar békeszerződés című kiadvány alapján Csillag Mano, Kálomista László és Máthé Áron írták. Apponyi szerepében Rátóti Zoltán, Georges Clemenceau-ként pedig Dánielfy Zsolt jelenik meg (aki a balassagyarmati csehkiverést bemutató, A legbátrabb város című dokumentumfilmben Rákóczi István kormánybiztost játszotta).

A beszéd – Apponyi a magyar ügy védelmében névre keresztelt film ide kattintva tekinthető meg.

(Médiaklikk.hu nyomán Szent Korona Rádió)

Nemzetipolo.hu – 23 éve, tisztán magyar alapanyagokból készült hazafias ruházat
– A Szent Korona Rádió támogatója (X)