Szerencsére még nem bírságolható a hazafias köszöntés Horvátországban

Az elmebeteg liberálisok szerint a hazájukat fegyverrel is védő, a függetlenséget kiharcolók köszöntése alkotmányellenes. Horvátországban is sajnos hódít a nemzetellenes és józan ésszel szembemenő liberalizmus, ami a hősök emlékét is eltörölné.

A liberálisok vinnyogását okozta Horvátországban, hogy a legfelsőbb szabálysértési bíróság úgy döntött, nem számít jogsértésnek Marko Perkovic Thompson popénekes dalában A hazáért készen állunk (Za dom spremni!) usztasa köszönés, amelyről az alkotmánybíróság korábban többször is kimondta, hogy sérti a Horvát Köztársaság alkotmányának alapelveit – írja helyi lapokra hivatkozva az MTI.

A testület szerdai, jogerős döntése szerint az énekes nem sértette meg a közrendet, amikor koncertjein a Bojna Cavoglave (Cavoglavei zászlóalj) című slágere elején a Za dom spremni! felkiáltást használta. Cavoglave egy kis falu, amelyik a délszláv háborúban hősiesen védekezve mindvégig horvát kézen maradt, Marko Perkovic pedig épp ott született. Perkovic, aki a Thompson gyártmányú gépfegyver után a háború idején vette fel az utónevét, a dal miatt többször is büntetést fizetett. A Bojna Cavoglavét a horvát honvédők nem hivatalos himnuszának is tekintik.

A Szent Korona Rádió Original adásának minden este 9 órakor kezdődő külföldi blokkjában
több Thompson szám is hallható!

A hazaáruló, liberális pártok szerint a felkiáltást végleg be kellene tiltani. A bíróság döntése szembe megy a liberális észjárással a horvát alkotmánnyal. Davor Bernardic, a legnagyobb ellenzéki párt, a Szociáldemokrata Párt (SDP) elnöke pénteken “botrányosnak” nevezte a bíróság döntését.

Képzeljék el, hogy a német bíróság engedélyezi a »Sieg Heil« vagy a »Heil Hitler« használatát

– vont téves párhuzamot újságíróknak. Szerinte az Andrej Plenkovic vezette jobboldali kormány relativizálta a fasizmust, amikor az általa alapított, múlttal való szembenézés bizottságban kimondta, hogy a felkiáltás kivételes esetekben használható – vélekedett az SDP elnöke, miközben valóban az a probléma, hogy nem tudja megkülönböztetni a történelmi usztasákat a ’90-es évek függetlenségi háborújában harcolókat. Természetesen nekünk az előzőekkel sincs semmi bajunk, de a különbség tényleg létezik.

Az 1941-ben létrehozott Független Horvát Államban használt köszöntést a Horvát Jogpárt délszláv háborúban létrehozott saját fegyveres ereje, a HOS veterán tagjai elevenítették fel. 1998-ban bejegyzett egyesületük pecsétjében hivatalosan is szerepel a Dom spremni!, és azóta minden következmény nélkül használják.

Zoran Milanovic polkorrekt, a múltat elfeledő köztársasági elnök néhány hete otthagyta az 1995. májusi Villám hadművelet évfordulójára szervezett állami megemlékezést, mert az egyik veterán katona fekete pólóján ott volt a HOS címere. Vajon ki tett többet a Horvátországért? A veterán, vagy ez a bizonyos “köztársasági elnök”? Melyik kockáztatta az életét Horvátországért? A kérdés költői.

Perkovic dalszövegeiben az erős nemzeti érzés, a Horvátország, Hercegovina és Isten iránti szeretet, valamint a honvédő háború dicsősége dominál. Az énekes fellépéseit korábban már Ausztriában és Szlovéniában is betiltották, de megdöbbentő módon vannak horvát városok is, amelyek szintén nem engedik koncertezni.

(Index javítva – Szent Korona Rádió)

Nemzetipolo.hu – 23 éve, tisztán magyar alapanyagokból készült hazafias ruházat
– A Szent Korona Rádió támogatója (X)