Szigorítás EU-s nyomásra a fegyvertörvényben – a gumisgázokat és a tárakat betiltják

Gyakorlatilag 2023-ától betiltásra kerülnek azon gáz-riasztó fegyverek, amik gumilövedék kilövésére is alkalmasak (maguk a muzeálisnak minősített gumilövedékesek nem). A sportlövők sem örülhetnek, mert a jellemzően hadifegyverekből kialakított félautomata, nagy tárkapacitású (10/20 lőszer befogadásánál nagyobb) fegyverek területén is szigorítás jön, úgy néz ki, hogy a tárak lesznek betiltva – ez utóbbinak a részleteit kormányrendeletben szabályozzák.

Az eddigi túlszabályozott és bürokratikus fegyvertartási körülményeket tovább szigorítják, ahelyett, hogy a becsületes (nem büntetett előéletű) állampolgárok számára könnyítenék az önvédelmi eszközök beszerzését. A “természetesen” csak szavakban zajló EU-val szembeni “szabadságharc” ebben az esetben sem mutatkozik meg és igazodunk az uniós jogharmonizációs törekvésekhez.

Két területen lesz újabb szigorítás: Azon gáz-riasztó fegyverek, amik nemcsak gáz-riasztó tölténnyel működtethetőek, például gumilövedék is szerelhető a dobtárukba (osztott lőszeres megoldás), vagy pirotechnikai eszköz is lőhető vele (rakéták), azok forgalmazását, tartását, viselését betiltják 2023-tól.

A másik, hogy a 10/20 tárkapacitású hosszú fegyverek területén szigorítanak, hiszen a magyar sportlövők jelentős része félautomatává átalakított hadifegyverek “civil” változataival versenyzik. Az ő esetükben az történik, hogy ugyan átsorolják ezt a kategóriát “A” kategóriába, de szigorított feltételekkel lehet majd versenyezni velük. Ami viszont aggályos, hogy az önmagukban teljesen hatástalan fémlemez és rugó kombinációjából álló tárak szabadon tartását is betiltanák:

“A központi gyújtású félautomata tűzfegyverhez való, 20 lőszert meghaladó
befogadóképességű töltőszerkezet, illetve a hosszú tűzfegyverhez való, 10 lőszert meghaladó
befogadóképességű töltőszerkezet kizárólag az ilyen tűzfegyver tartására jogosító engedély
birtokában szerezhető meg.”

Ez azért aggályos, mert nagyon sok gyűjtőnél, fegyverek iránt hobbiból érdeklődőnél található ilyen tár, sőt, internetes fórumokon is sűrűn cseréltek eddig gazdát ezek az önmagukban semmilyen veszélyt nem jelentő tárgyak. Őket teljesen feleslegesen kriminalizálják ezek a rendeletek. Valószínűleg azért ez a szigorítás, mert a kiadott sportfegyvereket nem biztos, hogy be akarják tiltani, csak magát a tárat? Mi lesz például a hatástalanított fegyverek táraival? Szét kell szedni alkatrészeire és csak a külső házat szabad megtartani belőle?

A Kaliber.info összeállítása alább. A törvénytervezet itt olvasható el.

Bevezetik a “MŰKÖDŐKÉPES LŐFEGYVER” fogalmat, ami a BTK-ban IS a jelenlegi (engedélyköteles) LŐfegyver fogalom helyébe lép.

– „A” kategóriába átsorolt lőfegyverek: számos öntöltő sportfegyver (10/20-nál nagyobb tárral megtöltött hosszú/rövid közp. gy.) kerül át az „A” vagyis polgári célra tiltott kategóriába. E lőfegyverek esetében az új hazai jogszabály él a kivétel lehetőségével, vagyis sportlövészeti célra ezeket a lőfegyvereket továbbra is engedélyezik majd, de ennek részletszabályai várhatóan sokkal nehezebben lesznek teljesíthetőek – kormányrendeletben lesz.

– hosszú lőfegyverhez 10, rövid lőfegyverhez 20 db feletti kapacitású tárakat csak A-kat. (lásd fent) engedélyes szerezhet meg.

– Engedélyek lejárata: Az EU direktíva kötelezővé teszi a kiadott lőfegyvertartási engedélyek maximum öt évenként felülvizsgálatát. Ez az új hazai szabályozás szerint automatikus rendszer szerint működik majd, vagyis a hatóság saját hatáskörében, az engedélyes bevonása nélkül hajtja ezt végre – ahogy egyébként ez ma is történik -, az engedélyesnek semmilyen meghosszabbítással kapcsolatos ügyintézést nem kell végeznie.

– Lőfegyverek átkategorizálása: Annak ellenére, hogy az új EU direktíva szinte az összes lőfegyvertípust átkategorizálja, a magyar lőfegyvertartóknak nem kell új műszaki kártyát, vagy engedélyt kérni e lőfegyverekre, ez a rendelkezés a már kiadott engedélyek esetében nem hoz változást.

– A már kint levő gáz- és riasztó fegyverek megszerzése, tartása, viselése tekintetében nem lesz változás. Az új direktíva és az új magyar szabályozás szerint 2023 január 1.-től csak szigorúbb technikai kritériumoknak (EU 69/2019 = “PTB Light”) megfelelő gáz- és riasztó fegyvereket lehet majd szabadon forgalomba hozni. Ez a rendelkezés tehát a gyártókat és kereskedőket érinti rendkívül súlyosan, mert a gumiképes gáz-riasztókat átsorolja a C (bejelentéshez kötött = betiltott*) kategóriába, piacuk megszűnik.

– Hatástalanított fegyverek tartása:  a jelenleg engedélymentesen tartott hatástalanított fegyverek TÖBBSÉGÉNEK jogi állapota nem változik, továbbra is szabadon tarthatóak maradnak. Amennyiben a hatástalanítás 2016. április 8-a után történt, a C (bejelentéshez kötött = betiltott) kategóriába sorolódik át az összehegesztett fémhulladék. Forgalomba helyezni, országba behozni azonban csak olyan hatástalanított fegyvert lehet, mely megfelel a 2016. április 8 utáni technikai paramétereknek. De ezek is a C (bejelentéshez kötött = betiltott*) kategóriába lesznek besorolva.

*(A flóbertek példáján láttuk, hogy a gyakorlatban minden adminisztratív nehezítő intézkedés a betiltással, forgalmazás, gyártás megszűnésével egyenértékű.)

– Muzeális fegyverek tartása: a muzeális fegyverek megszerzésének és tartásának stb. a rendszere nem változik.

(Kaliber nyomán Ostenburg – Szent Korona Rádió)

Nemzetipolo.hu – 23 éve, tisztán magyar alapanyagokból készült hazafias ruházat
– A Szent Korona Rádió támogatója (X)