8 óra alatt mozgósítható az egész ország: Svájc, mint a legmilitánsabb ország

Svájc igaz semleges partnere a NATO-nak, de nem tagja az ENSZ-nek, ami talán elég indok arra, hogy a független állam kötelezze férfi állampolgárait a kilenc hónapos katonai alapkiképzésre. Hogy is néz ki pontosan a haderő felépítése?

Svájc Európa egyik legmilitaristább, az egyik legfejlettebb haditechnikával rendelkező országa. A többi országgal ellentétben minden svájci férfi állampolgárnak 32 éves koráig részt kell vennie az alapkiképzésen, hacsak nincs esetleges valami egészségügyi vagy pszichológiai problémája, ami ezt nem teszi lehetővé. A svájci nők önkéntes alapon szintén elvégezhetik a kiképzést, nekik viszont ezt az állam nem teszi kötelezővé. A leszerelés után ezen kiképzett svájci állampolgárok tartalékosnak vagy bevethető, katonai szolgálatra alkalmasnak tekintendők.

Svájc teljes személyi állománya 50 000 fő, a tartalékosok 220 000, a katonai szolgálatra alkalmasok száma pedig 1 500 000 főben határozható meg. Ennek teljes egésze nem egész 8 óra alatt mozgósítható az ország területén.

Az alapkiképzésre az állam hívja be a svájci férfiakat. Ennek időpontját közös egyeztetés után folyamatos kilenc hónapig, vagy többszörös két hetes rendszerességgel bonyolítják le, amelynek időpontját Svájc hadereje határozza meg. Az alapkiképzés a hétköznapokon tart, a hétvégeken haza látogathatnak a kiképzés alatt álló férfiak, de dönthetnek úgy, hogy az állomáson maradnak. (Ez főleg akkor gyakori, amikor otthonuktól messze állomásoznak a kadétok, ami sokszor előfordul.)

A kiképzés alatt az újoncok fizetésüknek 80%-át kapják meg az államtól, emellett a katonai ellátásért és szállásért nem számolnak fel költségeket. Az olyan szakmával rendelkezők mint pl. szakácsok, ácsok, cipészek vagy sofőrök a katonai kiképzés alatt szolgálati teendőként tevékenykedhetnek ezen szakágakban. A szakácsok gondoskodnak az ételek elkészítéséért, a cipészek a katonai csizmák minőségét ellenőrzik és javítják, ha szükséges, az ácsok az állomáson lévő sátrak állapotáért felelnek, a sofőrök pedig legtöbbször a katonai járműveket vezetik.

A kiképzés alatt megismertetnek minden résztvevőt a legmodernebb fegyverekkel és járművekkel, megtanítják őket kezelésükre, tisztításukra és megfelelő tárolásukra. A fegyverek szétszedése, megtisztítása és éles lőszerrel való helyes kezelése az egyik legfontosabb feladat, amit minden nap gyakorolnak a több hónapos kiképzés alatt. A földrajzi orientációjukat és talpraesettségüket úgy fejlesztik, hogy elhagyatott, ismeretlen helyekre teszik le őket, ahonnan vissza kell találniuk a bázisra.

Az alapkiképzés sikeres elvégzése után rendelkezésükre bocsátják a névvel ellátott egyenruhájukat és a fegyvertartási (nem fegyverviselési) engedélyüket a tartalékosoknak, aminek segítségével lehetőségük van éles lőfegyver tartására otthonukban (természetesen a fegyvertartás szigorú szabályaival). Emellett a SIG 550 gépkarabélyt, amellyel a legtöbb kiképzési feladatot teljesítették, meglehetősen baráti áron vásárolhatják meg.

A kiképzőtisztek elmondása szerint évről évről csökkent a fiatalokban a motiváció a legeredményesebb kiképzési teljesítményre való törekvés a globalista gondolkodás és az ellustulás miatt. Ennek ellenére a Svájci haderő nem enged abból a szabályból, hogy csak svájci állampolgárok végezhetnek katonai szolgálatot és teljesíthetik az alapkiképzést.

A független állam egyébként példamutató politikája minél hosszabb ideig tolja ki az állampolgárság megszerzését a külföldiek számára, így a már több éve az országban élők és dolgozók sem kapják azt meg automatikusan. A külföldiek számára kiállított személyi igazolványokat az alábbi formában rendszerezi:

F – Flüchtling (menekült) – meghatározatlan ideig tartózkodhat az országban. Tartózkodásáról a Menekültügyi Hivatal dönt.
L – Kurzaufenthaltsbewilligung (Rövid tartózkodási engedély) – Változó időtartamú, rövid ideig tartó tartózkodási engedély.
B – Aufenthaltsbewilligung (Hosszútávú tartózkodási engedély) – Öt évre szóló tartózkodási engedély.
C – Niederlassungsbewilligung (Letelepedési engedély) – Kétszer öt évre szóló tartózkodási engedély

(Ezek nem csak tartózkodási engedélyek, hanem egyben munkavállalói papírok, így ahogy a munkaviszony megszűnik és az adott személy elhagyja az országot és ezt jelzi az államnak, a tartózkodási engedélye megszűnik.)

Az alábbi okmányokkal rendelkezők közül egyik külföldi állampolgár sem végezhet katonai szolgálatot, éles vagy riasztófegyvert pedig csak a C – Niederlassungsbewilligung (Letelepedési engedély) állampolgársággal rendelkezők vásárolhatnak és tarthatnak.

A külföldiek (és ugyanúgy a svájciak számára is) ajánlott védelmi eszköz a gáz vagy paprikaspray, melynek maximum nagyságát és mennyiségét nem határozza meg az állam, tehát bármilyen nagyságban magánál hordhatja bármi, azt eltakarva zsebében vagy táskájában.

Igaz, Svájcban elég ritkák a katonai beavatkozást megkövetelő helyzetek, (vannak kisebb települések, ahol hónapok óta nem is volt rendőri intézkedés) most mégis a koronavírus által okozott vészhelyzeti állapotban segédkeznek a kórházakban a személyi állományosok. Az ápolónők hálásak a segítségért, mint egyikük mondta, a katonák erősek, és nagy segítség, hogy a magatehetetlen betegeket kiemelik ágyaikból a szállításhoz. További feladatuk besegíteni a takarításban és fertőtlenítésben.

(Walter Pál Péter – Szent Korona Rádió)