Libanonban szobrot állítottak Kászim Szulejmáninak, a hős iráni tábornoknak

Negyven nappal Kászim Szulejmáni amerikaiak által történt meggyilkolása után a libanoni Hezbollah szabadságharcos szervezet szobrot állított a tábornoknak. Az izraeli határ közelében álló szobor jobb kezével Jeruzsálem felé mutat. Az avatásról videót is közzétettek a közösségi oldalakon.

A libanoni Hezbollah szabadságharcos szervezet pontosan negyven nappal a merénylet után szobrot emelt az amerikaiak által január elején Bagdadban meggyilkolt iráni tábornoknak, Kászim Szulejmáninak. Az aktus jól mutatja, hogy az Iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű elit egységének vezetője mekkora tiszteletnek örvendett a térségben.

A nagyméretű szobor egy emlékmű tetején került felállításra, mely az Izraellel szembeni ellenállásnak emléket állító múzemhoz kapcsolódik. A szobornak helyet adó dél-libanoni kisváros, Maroun al-Ras volt az első komoly szárazföldi összecsapás helyszíne a 2006-os libanoni – későbbi néven a 34 napos – háborúban.

A szobor a megszállt palesztin területek közvetlen közelében áll, és kinyújtott jobb kezének mutatóujja Jeruzsálem felé mutat. Az avatáskor a szobor mögött egy palesztin zászló lobogott. Kevesen tudják, hogy az al-Kudsz Jeruzsálem arab neve, mely így röviden, de egyértelműen jelzi a nevét viselő alakulat elsődleges célját. Így még inkább érthetővé válik a cionisták gyűlölete és félelme, mely Szulejmáni tábornok meggyilkolásához vezetett.

A Szent Korona Rádión olvasható egy közelmúltban készült kiváló összefoglalás Kászim Szulejmáni tábornokról, illetve egy áttekintés Izrael agresszív, terjeszkedő politikájáról.

(Orientalista, Wikipédia és The Times of Israel nyomán λ – Szent Korona Rádió)