Mussolini maradt Salò díszpolgára

Az észak-olaszországi Salò díszpolgára maradhat Benito Mussolini, miután a városi tanács elutasította a kitüntető cím visszavonására beterjesztett indítványt. A testület nagy többséggel, 14:3 arányban erősítette meg az egykori olasz fasiszta diktátor díszpolgári címét csütörtök esti ülésén, amelyet a tárgyalt téma kényessége miatt rendkívüli biztonsági intézkedések mellett tartottak meg.

Giampiero Cipani polgármester és a jobbközép pártok képviselői anakronisztikusnak és politikai célzatúnak minősítették a balközép képviselők által beterjesztett javaslatot. A polgármester a szavazás után azt  mondta, a történelmet nem lehet eltörölni.

A Garda-tó partján fekvő 10 ezer lakosú városban volt a székhelye 1943. szeptember 23. és 1945. április 25. között az Olasz Szociális Köztársaság nevű, Mussolini vezette emigráns olasz kormányzatnak, amelyet a város neve után Salói Köztársaságként is emlegetnek. Az állam azután jött létre, hogy a német ejtőernyősök és SS-alakulatok (Otto Skorzeny vezetésével)  1943. szeptember 12-én kiszabadították Mussolinit a fogságából, hogy Olaszországot továbbra is a tengelyhatalmak oldalán tartsák.

Mussolininak hatalma tetőpontján számos olasz város adományozott díszpolgári címet, többen közülük ezt azóta visszavonták, legutóbb tavaly áprilisban az ugyancsak lombardiai Bergamo. A néhai diktátor 1924 óta díszpolgára Salónak.

Skorzeny: Kommandós vállalkozásaim – Egy rendkívüli ember rendkívüli könyve

(Ansa/MTI, 444 nyomán Szent Korona Rádió)