Ferenc pápa a gender-elmélet ellen – a németországi “katolikusok” lázadnak

Szerinte “megsemmisíti” a különbségeket, mindent “semlegessé” téve. Úgy tűnik, hogy tradicionális katolikus alapon sokat bírált, egyébként liberálisnak tartott Ferenc pápa a legnagyobb deviációknak még gátat szab a római katolikus egyházon belül. Ami  jó és üdvös, azt pedig illik elismerni. A német liberális “katolikusok” lázadásban állnak. 

A papi nőtlenség kérdése is szerepel a Ferenc pápával készített és keddtől kapható interjúkötetben, amely megelőzi a szerdán megjelenő pápai dokumentumot az Amazonas térségéről, ahol a rendkívüli paphiány miatt felmerült a nős diakónusok szolgálatának esetleges bővítése.

A Ferenc pápával készített könyv Nagy Szent János Pál címmel jelent meg a Vatikánhoz közeli olasz katolikus kiadónál. Az egyszerre öt nyelven megjelent kötet az 1920-ban született Karol Wojtyla (a későbbi II. János Pál pápa) életének és lelkiségének hivatott emléket állítani, miközben Ferenc pápa az egyház legaktuálisabb kérdéseiről beszél szokásos kötetlen módján. A borítón a néhai lengyel pápa és Jorge Mario Bergoglio bíboros (Ferenc pápa) egyik találkozása pillanata látható.

Az interjúkat tavaly nyár óta egy negyvenéves olasz pap, teológus, Luigi Maria Epicoco készítette, az abruzzói Vallástörténeti Intézet vezetője.

Ferenc pápa a kérdésekre válaszolva a cölibátust is érinti: meggyőződését fejezi ki, hogy a papok nőtlenségi fogadalma „ajándék, kegyelem, nem pedig korlát”.

Az egyházfő nemet mond a nők papi hivatására, elítéli a gender-elméletet, amely Ferenc pápa szerint megsemmisíti a különbségeket, „mindent homogénné, semlegessé” téve.

Ferenc pápa nem most először szólalt fel a gender őrület ellen. Már 2015-ben, fiataloknak tartott előadásában is több, nagyon alapos érvvel szolgált. Érdemes átolvasni.

A Vatikánnal foglalkozó olasz sajtó rámutatott, hogy a Ferenc pápával megjelent interjúkötet alig egy hónappal követi Robert Sarah bíboros könyvét, amely egy francia kiadónál eredetileg XVI. Benedek nyugalmazott pápa nevével közösen jelent meg. Ebben XVI. Benedek „Nem maradhatok csendben” jelmondattal a papi cölibátus intézményét védelmezte, azt a benyomást sugallva, hogy szembehelyezkedik Ferenc pápával. A Vatikán cáfolta, hogy a nyugalmazott pápa felhatalmazást adott írásainak ilyenfajta közlésére, így a könyvet módosították. Ezt követően XVI. Benedek személyi titkára, Georg Gaenswein atya lemondott a pápai ház prefektusa címről.

A német katolikusok lázadásban

A német egyházi munkadokumentum védelmébe veszi a fogamzásgátlás, a maszturbáció, az aktív homoszexuális életstílus valamint a nők diakonisszává szentelésének lehetőségét. Erről a deviációról írt egy “katolikus vallástanár”, Jézsó Tamás a Felszabtér blogban, aki egyébként tipikusan liberális álláspontot képvisel írásaiban, most is tőle idézünk:

A hétvégén (2020. február első hétvégéje – a szerk.) ismertette munkadokumentumát a német katolikus egyház „szinódusi útja” (der Synodale Weg) Frankfurtban.

Szinodális/szinódusi út: olyan folyamat, melynek keretében az egyházi vezetők világiak és külső szakértők segítségével akarják megvitatni az egyházban felmerülő központi témákat, szükséges reformokat (pl.: szexuális erkölcs, nők szerepe, papi cölibátus). Egyszerre felülről és alulról induló kezdeményezés, melyben a hétköznapi és konkrét élet élvez elsőbbséget az eszmékkel szemben.

Az egyház szexuális erkölcstanának felülvizsgálata

A dokumentum kifejti, hogy a humán tudományok – a pszichológia, szociológia, antropológia – segítségét fel kell használni az egyház szexuális erkölcstanának felülvizsgálatához, „amely a szexuális tevékenységet csak a házasságon belül hagyja jóvá, és továbbra is csak gyermeknemzési céllal.”

A házas férfiak pappá szentelése és a női diakonátus

A cölibátusról szóló vita alapkérdése volt a Szinódus első ülésének, ahol már türelmetlenül várják Ferenc pápa Amazóniai Szinódus utáni apostoli buzdítását, amely napokon belül napvilágra kerül. A német szinódusi út résztvevőinek nagy többsége szerint a pápa dokumentuma megnyitja majd az utat a házas férfiak pappá szentelése előtt és újra bevezeti a női diakonátust azokban a régiókban, ahol a paphiány óriási méreteket ölt.
Franz-Josef Bode, Osnabrück püspöke kifejtette, hogy a házas férfiak pappá szentelése (viri probati) még nem jelenti a cölibátus teljes eltörlését.

A mesterséges fogamzásgátlás nem bűn

A fogamzásgátlásról a dokumentum a következőképpen fogalmaz: „Nem minden szexuális aktusnak kell nyitottnak lenni a nemzésre: a felelős szülővé válás elve tartalmazza az adott élethelyzetnek megfelelő fogamzásgátlási mód szabad megválasztását a családtervezés folyamatában. A családtervezés, még akkor is ha mesterséges fogamzásgátlást alkalmaznak, nem rosszakaratú cselekedet, mivel a pár jogát segíti, hogy felelős döntést hozhassanak a gyermekeik számát illetően.”

Az „ön-örömszerzés” újfajta megközelítése

A dokumentum a maszturbációt sem tekinti bűnnek, hanem így fogalmaz: „Örömteli megtapasztalása saját testünknek („self sex”) szintén jelentheti felelős megközelítését saját szexualitásunknak.”

Homoszexualitás egyházi elfogadása

Végül a dokumentum a homoszexualitásról a következőképpen beszél: „Homoszexuális cselekedetek is megvalósítanak jelentőségteljes értékeket, amennyiben barátságot, megbízhatóságot, hűséget, támogatást fejeznek ki.” A homoszexualitás nem tekinthető többé lényegét tekintve gonosznak és homoszexuális párok is részesülhetnek katolikus egyházi áldásban a dokumentum szerint.

A várhatóan két évig tartó tárgyalássorozat, a„szinódusi út” még bizonyára számtalan kérdést és vitát fog felvetni a szexuális erkölcsölról, a papságról, a nők szerepéről, hiszen a német katolikus egyház, Reinhard Marx bíboros vezetésével feladatának tekinti, hogy utat mutasson az egyetemes egyháznak a reformok és a modernizálás terén.

Forrás:
religiondigital.org:
https://www.religiondigital.org/mundo/mujeres-yendo-queda-tiempo-religion-iglesia-alemania-sinodo-celibato_0_2200879897.html
lifesitenews.com:
https://www.lifesitenews.com/news/german-bishops-working-doc-calls-for-approval-of-contraceptionhomosexuality-womens-ordination

(Híradó, Felszabtér nyomán Szent Korona Rádió)