Túl keveset gyakorolnak a brit katonai pilóták

A szükséges óraszám mindössze átlagosan 45%-át teljesítik, még a minisztérium szerint is, ám állításuk szerint már javul a helyzet.

Állapította meg a NAO (National Audit Office – nagyjából az Állami Számvevőszék megfelelője) ezen kívül egy vizsgálaton azt is kiderítette, hogy az elmúlt hat évben körülbelül 125 főnyi hajózó hiányzott az eleve keveset repülők társaságából.
Megállapították, hogy ez egy hosszabb ideje fennálló jelenség, a kadétok, tanulók komoly késésekkel szembesülnek a képzés során, bizonyos kurzusok akár el is maradnak. Az elmúlt két évben a képzések elnyúlásához vezetett az is, hogy nem tud megbirkózni a minisztérium annyi tanulóval, amennyire szükség lenne. Idén Júliusban a Királyi Légierő 145 jelöltje várakozott átlagosan 90 hetet (Több, mint egy év!), hogy megkezdhessék a kiképzésüket. Áll ez szemben azzal, hogy 12 hetet kellene várjon 26 hajózó jelölt egy időben. Közben pedig a kiképzési események 12%-a elmaradt az első negyedévben.

Brit Eurofighter Typhoon

A 2010-es Védelmi Stratégia Felülvizsgálat során a Védelmi Minisztérium megfelezte a létszám igényét, magyarul leépítésbe kezdett,majd a 2015-ös felülvizsgálatban megemelte a követelményeket a repült óraszámokat illetőleg, sőt 2018 eleje óta újabb 29%-al emelte azokat.
Megállapította továbbá a NAO, hogy nem ártana, ha mind a minisztérium, mind a képzésbe bevont, külsős cég, az Ascent tartaná magát a szerződésben vállalt kötelezettségeikhez.

Egy Voyager tölt után egy Tornado GR4-et. Kérdés, mennyi pilóta jut majd 4-5 év múlva?

Látszik mindebből, hogy könnyen félre lehet siklani, ha egy képzés folytonossága nincs biztosítva. Habár arról már nem szól a fáma, valószínűleg a tíz évvel ezelőtti létszámleépítés is közrejátszhat a most fennálló képzési akadályokban. Biztosítani kell a képzés tárgyi feltételeit, aminek a csúcsa maga a kiképző repülőgép. Ezen kívül ugyan úgy szükség van arra, hogy az a repülőgép biztonsággal fel is szállhasson, azaz műszaki személyzet, üzemanyag, miegymás. Mindez még mindig csak egy része, mert az egészhez kell a megfelelő számú és képzettségű oktató és oktatópilóta is, akiket ha szélnek eresztenek, nehezen tudnak pótolni.

Egyik “eredményes” haderőreform a másik után. Ismerős, nem?

 

Vanek úr