Elképesztő! 180 AMRAAM-et venne Magyarország!

Az első baltikumi misszió

Az Egyesült Államok Védelmi Hivatala honlapján arról számol be, hogy Magyarország 180 darab (nem elírás, száz nyolcvan) AIM-120C-7 típusú rakétát vásárolna 500 millió Dollárért.

A bejegyzés tegnapi, washingtoni keltezéssel került fel. A csomagban nem csak maguk a rakéták foglaltattak benne, hanem négy tartalék irányító és  négy tartalék vezérlő egységet (ezek javíthatóak ugyan, de a csere sokkal gyorsabb), hat kiképző rakétát, AN/MPQ-64F1 Sentinel Radarral történő együttműködéshez való illesztőprogramot, és további oktatási anyagokat, kiszolgáló, karbantartó eszközöket, berendezéseket, műszaki dokumentációt, és egyéb járulékos tárgyi eszközök beszerzését is magában foglalja logisztikai támogatás mellett.

Éppen légvédelmi szerepkörben az AIM-120

Ez egyrészt egy tényleg hatalmas szám, főleg a korábbi, 2004-es 40 darabnyi C-5 változat mellett, másrészt némi minőségi előrelépés is.

Harmadrészt azonban van egy árulkodó fél mondat benne, ez pedig az AN/MPQ-64F1 Sentinel Radar.

Ez a NASAMS, kis hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer radarja. Így elég valószínű, hogy a NASAMS váltja itthon a KUB-ot.
A meglévő KUB rendszer cseréje igen csak esedékes -annyira, hogy már a budaörsi haditechnikai napon is nyíltan elárulták a katonák, hogy cserére fog kerülni. Nem egyszerűen kivonásra, szerencsére érdemi utódlás várható. Igaz, ez a radar kisebb hatótávolsággal bír -az elérhető adatok szerint-, mint a jelenleg rendszerben lévő KUB 1S91 önjáró radarja, azonban hálózatban alkalmazható, jóval nehezebb a kibocsájtott radarjelek érzékelése, és rendszer zavarása is, így ha észleli is az ellenség, hogy befogta a radar, a rakéta akárhonnan jöhet.

A Sentinel

Technológiai, minőségi szempontból ez mindenképpen előrelépés, még akkor is, ha hazánk birtokolja a világ talán legmodernebb KUB rendszerét, ami a folyamatos modernizációk ellenére tényleg megérett a leváltásra. Hab a tortán, hogy minimális átalakítással a JAS-39 is alkalmazhatja, így vehetjük úgy, hogy a Gripen flotta sem csak 40 (+ jelenleg ismeretlen mennyiségű AIM-9) darab rakétával kell, hogy gazdálkodjon.

Győri légvidelmisek KUB indítójárművükkel

A tavasszal köttetett 2 milliárd dolláros amerikai-magyar haditechnikai üzlet negyede így meg is van. A források szerint az üzleten fele-fele arányban osztozik a Lockheed és a fenti rakták gyártója, a Raytheon.

Vanek úr