Nem gyermekmegőrző, hanem ifjúságnevelés: Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Tábor 2019-ben

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom idén is színvonalas és egyedülálló gyermek- és ifjúságitábort szervezett. Élményekkel gazdagabban és tudással bővülve térhettek haza a fiatalok a tábor után. Mi minden történt velük és hogyan élték ezt meg? 

A program nagyjából a következő volt (korosztályonként eltérő elosztásban és napirenddel): napi edzés, komoly előadások, amikről aztán vezetett beszélgetések, bátorságpróba kicsiknek és nagyoknak, molotov-koktél dobás a fiatal felnőtteknek, médiaismeret, terepjárózás és airsoftozás, közös filmnézés, hagyományőrzés (íjászat, pajzsfal, kelevézdobás, vívás), foci, sok vetélkedő, földharc és egyéb kihívás.

Előadó volt a teljesség igénye nélkül, csak felsorolva, a program gazdagságát szemléltetve: D. Fekete Balázs, Baranyi Tibor Imre, Horváth Róbert, dr. Varga Tibor, egy régész-történész barátunk (élő történelemóra), egy sportpszichológus szakember barátunk. Edzést tartott egy hivatásos fociedző és egy 3. danos karatemester is törésbemutatóval egybekötve.

Álljon itt néhány gondolat a nagyobbaktól:

Ny. Anna (18):
Az idei táborban életre szóló élményekkel gazdagodtam. Egy hetet tölthettem egy igazi bajtársias közösségben, elszigetelve a modern világtól. Feltöltődve tértem vissza a hétköznapokba és újult erővel, pozitívabban győzöm le az élet akadályait. Mindenkinek csak ajánlani tudom a tábort.

K. Csaba (16):
A vármegyések ifjúsági tábora olyan nyári élmény, amelyet más helyek nem tudnak nyújtani. Kirepít a hétköznapok fojtogató ürességéből és egy olyan közegbe kerülsz, ahol a rend és a fegyelem uralkodik. Mind a fizikai, mind a szellemi előadásoknak, edzéseknek megvan a saját fontossága, hangulata melyekből sokat lehet tanulni. Az íjászkodások alatt tanúsított fegyelem megnyugtatja az embert, az elméleti előadások pedig lelkileg és szellemileg feltöltenek. A bajtársiasság érezhető volt a táborban, összetartottunk mindenben, mintha már évek óta ismernénk egymást a többi táborozóval. Ez alatt az egy hét alatt teljességgel kikapcsolódhattam. Mivel ez volt a harmadik táborom, sok ismerőssel találkoztam, és az újaknak is örülök. Véleményem szerint egy héttel több lett így a nyaram, és mindenképp megyek jövőre is.

Pajzsfal az ifikkel – A tábor főszervezőjével, Barcsa-Turner Gáborral (HVIM) az előtérben

Cs. Enikő (17):
A Nemzeti Ifjúsági Tábor számomra olyan élményt nyújtott, mely nemcsak egy hét erejéig, hanem további életemre is hatással lesz. Egy élményekben gazdag hetet tudok magam mögött, ami nemcsak testi, de szellemi értelemben is vehető. A fegyelem mellett az oldott hangulat és a harmónia is kellően megvolt. A sokszínű programok nem hagytak időt unatkozásra, mint például az íjászat, közelharci ismeretek elsajátítása, filmnézés, előadások, régi és modernkori fegyverek ismertetése, ételkülönlegességek készítése. Jövőre is mindenképpen részt fogok venni ebben a táborban!

P. Ádám (16):
A Nemztei Ifjúsági Tábor idén is a legjobb élményt nyújtotta nekem a nyáron. Egyaránt fejlesztettük fizikumunkat és szellemünket. Emellett voltak hagyományőrző (pl. tradicionális íjászat) és élmeny programok is. Szerintem a tábor a tradicionális létszemlélet kialakítására volt legfőbbkép kihegyezve.


(64 – Szent Korona Rádió)