Meglepő exportsikert ért Pakisztán és Kína közös vadásza

Meglepő exportsikert ért Pakisztán és Kína közös vadásza.

A JF-17, a közös pakisztáni-kínai fejlesztésű 4. generációs vadászbombázó megszerezte első exportsikerét. A hasonló méretű szintén és kategóriájú, tisztán kínai J-10-ről hírlett egy ideig, hogy Irán 150 darabot rendelne belőle, de évek óta nem történt látható előrelépés, ahogy a vélhetően szerényebb képességű, és így kevésbé tehetősebb országoknak célzott JF-17 sem, noha rebesgették már többek között Egyiptomot, Nigériát, talán még Ukrajnát is a lehetséges vevők között. Az első külföldi megrendelő azonban Mianmar lett, már amennyiben nem egy alapos átverésről van szó.

Talán köze lehet az eladáshoz, hogy Pakisztán szerint néhány hete megszerezte a típus első légi győzelmét. A legutóbbi Indiával történ (jobb szó híján hívjuk így) véres határvillongás során ugyan is lelőttek egy indiai MiG-21-est. Itt két dolgot kell megjegyezni, egyrészt egy jelentősen modernizált MiG-21 Bison lett a trófea, másrészt Pakisztánnak az Egyesült Államok és a Lockheed felé is felelnie kellett , ugyan is felmerült a gyanúja, hogy Pakisztán F-16-al érte el a győzelmet. Ez pedig az adott körülmények között tilos lett volna Pakisztánnak.


Az eredeti bejegyzés, mely a hírt adja

Apróbb érdekességek, hogy Mianmar a kétüléses verziót elvileg előbb kezdi használni, mint az együléses példányokat hosszú évek óta rendszerben tartó Pakisztán, továbbá, hogy az egyéb újdonságok mellett aktív fázis-vezérelt, azaz AESA radart használó block-3 sorozat gyártását már megkezdte Pakisztán, kétüléses változat viszont még nem került rendszeresítésre. Ennek állítólag az az oka, hogy jobban állnak képzett pilótákkal, mint modern vadász-bombázókkal. Úgy hírlik, számos pakisztáni, köztük pilóták is, harcolnak szaúdi színekben Jemenben, így többek között Eurofighteren, vagy F-15-ön is tapasztalatot szerezhetnek. Itt meg kell jegyezni, hogy ha teljesítményről és megbízhatóságról nem is tudhatunk biztosat, az AESA radarral, mint technikai vívmánnyal, bizony megelőzte az orosz és részben az európai kortársakat is.

Vanek úr