Lengyelország is újítja forgószárnyas flottáját

Kikopó Mi-8, haladékot kapó Mi-24, és még néhány változás.

Miután a magyar Mi-24 nagyjavítás elég széles visszhangot kapott a témával foglalkozó sajtóorgánumokban, ott kapott hideget meleg is, mint a legjobb választás, vagy éppen ékes bizonyítéka annak, hogy Orbán Viktor és Magyarország áruló, ellenség, belülről bomlasztja a NATO-t, Lengyelország is haladékot adni látszik a típusnak.

Korábban hasonló mennyiségben üzemeltették, mint Magyarország, most körülbelül két századnyit.Az intézkedést réskitöltésnek szánják a váltótípus megérkezéséig.Hogy pontosan hány darabot, és milyen mértékben, az egyelőre nem tudható.
Azonban még idén átvehetnek 4 db S-70-es helikoptert (az UH-60 civil megnevezése) a különleges erők számára. A szerződés 180 millió dollárba kerül összesen. A négy helikopter ebből 80 millió (5,5 mrd. ft/darab), a fennmaradó összeg pedig kapcsolódó szolgáltatások.

Biztos, ami biztos, a rendőrség kapott két S-70i-t, és egy harmadikat is rendeltek

Néhány éve nagyszabású program indult Lengyelországban a Mi-8 és a Mi-17 kiváltására, jórészt politikai okokból. Először 2012-ben 70 darabra írtak ki pályázati felhívást, melyből 2015-re 50 darab H225M lett. A megállapodást egy kormányváltás és az egyesült államok erős közbenjárása semmissé tette, a Sikorsky visszautasíthatatlan ajánlatot tett, így esett a választás a korábbi tender szerint kevésbé megfelelő Black Hawk-ra. Ennek ellenére később ezt is törölték, így nagyjából egy évtizeddel tolták el az általános típusváltást, noha a könnyebb Kaman Seasprite-ok, és a lengyel PZL Sokol típusok pályafutása sem diadalmenet.

Vanek úr