Benkő Tibor egyre kevesebb szovjet haditechnikával számol

Korábban azt mondta a honvédelmi miniszter, hogy semmilyen használható fegyvert nem dobnak ki, most mégis másképp alakulnak a dolgok.

Először a Mi-24-es harci helikopterek kerültek képbe ezügyben. Már akkor kétségesnek látszott az utolsó négy darab nagyjavítása, amikor a Kandahári Fogoly Kecskemétről üresen tért vissza, a miniszter, Benkő Tibor pedig ma (csütörtök) évértékelőjében nyilatkozta is, hogy nem hívják le az opciót -egyelőre.

A helikopterek felújítása a vártnál jóval lassabban zajlott, és nem is mondhatni, hogy minden rendben lenne. Ismeretes, hogy a páncéltörő rakétafegyverzetet évekkel ezelőtt eladták már. Arra a kérdésre, hogy van-e, lesz-e, az illetékesek pedig nem hajlandóak egyértelmű választ adni. Ugyanakkor maguk a helikopterek hadrafoghatósága is kétséges, szinte az első négy berepülése óta hallani, hogy 1-2 le is állt már közülük.

Benkő Tibor azt is elmondta, hogy a T-72-esek sem kerülnek felújításra. Erre korábban látszott esély, ugyanis mintegy 30-40 jármű felújítására írt ki pályázatot a Honvédség, a követelményekből, mint vasúti kapcsolat, merülő medence, fegyveres őrség, minimum 1000LE teljesítményű motor javítása, erre engedett következtetni. Noha a közel ötvenéves T-72-es harckocsi nem tekinthető modernnek, sőt elavultnak számít, térségünkben több országnak, így például Romániának még ennél is elavultabb harckocsik vannak. Esetükben a T-55 helyi másolatairól beszélhetünk.

Így pedig megdőlni látszik az a kijelentés, hogy semmit sem dobunk ki, amivel lőni lehet.

Történtek más érdekes kijelentések is, ezeket hamarosan külön cikkben vesszük górcső alá.

Vanek úr