Győzelem: nem épül kisvasút az érintetlen Csarna-völgyben

A kormány közbeszólt és nem engedélyezi a kisvasút megépítését a börzsönyi erdőségben. Sőt, még át is ruházza a területet természetvédő hatóságnak.

Mint mi is megírtuk, hatalmas felháborodást váltott ki, hogy a kisvasutat akartak építeni a Börzsöny azon részén, ahol hiúzok vadásznak és számos egyéb faj él, utolsóként Magyarországon.

Semmilyen kisvasút építési beruházást nem támogat az Agrárminisztérium a fokozott védelmet élvező, különleges természeti értékekkel rendelkező börzsönyi Csarna-völgyben – közölte a minisztérium közleményében.

Nagy István miniszter szakmai felügyeleti jogkörében eljárva a mai napon utasította a terület vagyonkezelőjét, az Ipoly Erdő Zrt-t a beruházás engedélyeztetésére vonatkozó kérelem visszavonására.

A minisztérium egyúttal soron kívül intézkedik arról, hogy a terület az állami erdőgazdaság vagyonkezeléséből a természetvédelmi kezelő, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésébe kerüljön át. Ezen területen a hatályos jogszabályok alapján bármiféle beavatkozás kizárólag természetvédelmi céllal történhet a természeti folyamatok működésének biztosítása, elősegítése érdekében. Ez a célkitűzés hosszú távon a terület nemzeti park igazgatósági vagyonkezelésbe kerülésével garantálható.

(ATV nyomán Szent Korona Rádió)