Horvátországi magyar pilótaképzés!

Orbán pilótákat küldött kiképzésre Horvátországba, a Vihar Szárnyainak bázisára

Ezzel a felütéssel kezd egy horvát portál, a dnevno.hr.
Csak egy pillanatra időzzünk el azon, hogy egyetlen miniszterelnökünkkel még pár óra kisgépes repülést is egészen másképpen lehet tálalni, és ássunk is a valódi hír mélyére!

Az igazán fontos a sorok között rajzolódik majd ki, miért küldték, küldhették három fiatal hajózónkat Zára (Zadar) mellé, a 93 légibázisra. Ez a bázis ad otthon a Horvát Légierő bemutatócsapatának, a Vihar Szárnyainak is, tőlük tanulnak az ifjoncok.

A hat hetes képzés üzleti alapon történik .

A század parancsnoka, Željko Harapin ezredes elmondta, hogy már korábban is képeztek külföldi pilótákat, például 38-at Ománnak, de az PC-9M-en történt. Hisznek abban, hogy a kiképzés teljesen meg fog felelni a Magyar Légierőnek, és saját maguknak is.

Zlin Z-242L típuson történik válogatás és alapkiképzés, műrepülés, navigáció és kötelékrepülés, tehát tényleg az alapok.
Horvátország számára az az újdonság, hogy ezúttal magyar pilótákat képeznek több más ország után.
Számunkra viszont az, hogy pont a kadétok szeptember eleji kiérkezésével hirdették meg itthon az újrainduló pilótaképzést, és erre a célra pontosan a Zlintől vásárolt 4 repülőgépet Magyarország, véletlenségből pont két Z-242L kísért két Z-143LSi-t.

Magyar pilótanövendékek a horvát gépek előtt…
… és a magyar gépek a tavaszi bemutatón

A Zlinek hazánkba tavaly kezdtek érkezgetni, emlékeik felfrissítésére az alábbi hivatkozáson keresztül nyílik lehetőség:

Meg is vették, ami kellett, meg nem is

Az, hogy a képzés nem itthon történik, azt jelenti, hogy valami nem az elképzeltek szerint halad.
Ennek két fő oka lehet:
Vagy nincs pilóta, aki oktathatna itthon a típuson vagy (ad abszurdum és!) a repülőgépekkel nincs valami rendben továbbra sem. Esetleg mégis történt valami olyan módosítás, ami gondot jelent, de érdekes összefüggés lehet, hogy a közönségnek sem igazán mutogatják egyik Zlint sem.

Két dolgot azonban remélhetünk.
Először is azt, hogy megoldódnak a hazai problémák és mehet házon belül a válogatás és az alapkiképzés, ha már a hozzávalót megvették.
Másodjára pedig azt remélhetjük, hogy továbbra is sikerül megúszni azt, hogy a haladó szint technikai hátterét itthon biztosítsák.

Érthetően fogalmazva, a Zrínyi 2026-ban lévő sugárhajtású kiképzőgép-beszerzés valahogy mégis elmarad, ugyanis ez komoly milliárdokba kerülne, míg egy más ország képzési programjába becsatlakozni csak milliós nagyságrend maradna, a különbözetnek pedig bőven van helye bármelyik fegyvernemnél.

Vanek úr