Megerősítve: Az USA tankereket telepített Ukrajnába

150 fős személyzettel négy légi utántöltőt telepített az Egyesült Államok a Lamberg megyei (ma Lemberg) Lvov (Ukránosítva Lviv) város nemzetközi repülőterére.

Állítólag ez a lépés az európai szövetségesek védelme érdekében történt, fokozandó Kelet-Európa biztonságát, és “emelni a katonai megértés szintjét”. Ez utóbbi valamiféle politikailag mézes-mázos kifejezés a jobb együttműködésre. Fel is merül a kérdés, hogy mégis kikkel szeretnék jobban megérteni egymást, ugyanis Ukrajnának nincs ilyen kategóriájú eszköze, de legjobb tudomásom szerint levegőben utántölthető sem.

Fent: Ukrán Facebook bejegyzés a jövevényekről
Lent: Lengyel F-16

Érdekesség U.S. Air Force, azaz a légierő KC-135-ösei települtek át, annak több komponense is részt vesz a műveletben, köztük a Nemzeti Gárda is delegált egy KC-135-öst. A térségben egyébként Románia és Lengyelország F-16-osai használják azt a merev-csöves rendszert, amellyel ezek a tankerek bírnak, illetve amennyiben hajlékony-csöves rendszerrel is felszerelték azokat, úgy a magyar Gripenek is csatlakozhatnak -ha lehetőségük nyílik.

A Egyesült Államok Légiereje szerint a gyakorlat június 4. és 16. között zajlik.

Vanek úr