Ötödik alkalommal emlékeztek meg Trianonról Lengyelországban

Öt évvel ezelőtt szervezték meg Nedecváron lengyel kezdeményezésre az első lengyel-magyar trianoni megemlékezést. Az ONR és a HVIM közös rendezvényéből hagyomány lett, így idén már jelentős létszámú magyarországi vendég jelenlétében zajlott a megemlékezés.

A nedeci vár utolsó tulajdonosainak sírkertjében tartott megemlékezésen a lengyel és magyar szónokok felidézték a vidék magyar múltját. Az ONR Podhale részéről Maciej Trebunia, míg a HVIM részéről Dobay Gergely köszöntötte az egybegyűlteket. Kihangsúlyozták, hogy a két nép barátsága erősebb, mint valaha, így a két szervezet együttműködése is egyre gyümölcsözőbb.

A lengyel vendéglátók gorál népviseletben sóval és kenyérrel üdvözölték magyar vendégeiket, amit a magyarok vörösborral viszonoztak. Nagy sikernek örvendett a Felszállott a páva című műsorból ismert Király Dávid dudajátéka. Magyar dudaszó kísérte a résztvevők felvonulását és a két nép nemzeti színeinek kigyúlását is. Az este dudaszótól és lengyel, magyar katonadaloktól volt hangos a Csorsztini-tó környéke.

A megemlékezést immáron második éve egy közös túra is megelőzte, mely során a két nemzet edzett ifjúsága a Lengyel-Tátra bérceit célozta meg. Idén a Gáspár-csúcs (1987 m) és a Beszkid (2012 m) volt a cél, melyeket még a hirtelen jövő eső előtt sikerült elérniük. A túra során a magashegyi környezet olyan különlegességekre is lehetőséget nyújtott, mint a május végi szánkózás és hógolyózás. A résztvevők jókedvűen gyűrték le a 15 kilométeres távot és az 1200 méteres szintkülönbséget.

Alig ért véget a tartalmas hétvége, a résztvevők már a jövő évi ismétlést és a mielőbbi viszontlátást tervezik. Bár a hegyektől el kellett búcsúzni, az ONR tagjaival legközelebb a XI. Felvidéki Magyar Szigeten találkozhatunk Alistálon.


(hvim-felvidek.hu – SZKR)