Az USA hordozó-csoportot vezényel Szíria közelébe

Már úton vannak azok a hadihajók, a USS Harry Truman repülőgép-hordozó vezetésével, amelyeket Szíria partjaihoz vezényelnek.

Már úton vannak azok a hadihajók, a USS Harry Truman repülőgép-hordozó vezetésével, amelyeket Szíria partjaihoz vezényelnek. A fenyegetés oka egy állítólagos vegyi fegyver támadás, amit a Nyugat szerint a szír kormányerők terroristák ellen vetettek be, akiknek természetesen jogaik vannak. Nem ez az első eset, hogy ezt a lapoz húzzák elő, évente legalább egyszer előáll ezzel a média, a Pentagon, vagy más szócső.

Az egyesült államok eddig is tevékenyen, fegyveresen is beleavatkozott a hosszú ideje tartó háborúba, formális hadüzenet nélkül, és legalábbis kétes szándékkal.

Ezúttal négy irányított rakétás romboló és három irányított rakétás cirkáló indult útnak, ám megközelítőleg tíz napba telik, mire odaérnek. Ott csatlakozik a kötelékhez egy német fregatt.

Tegnap előtt pedig a USS Donald Cook horgonyzott le hívatlanul szír felségízeken, állítólag hatvan darab Tomahawk cirkálórakétával. Jelentések szerint “orosz harci gépek alacsony áthúzásokkal fenyegették a hajót”.

Nyilvánvalóan az Amerikai Egyesült Államok nem nyugszik bele, hogy a dolgok nem úgy alakultak Szíriában, mint például Líbiában. Kérdés, hogy a már házon belül lévő Oroszországgal meddig mernek egymásra licitálni, mernek-e orosz csapatok felé csapást vezetni, illetve Oroszország milyen választ ad az aktuális “demokrácia-exportra”?

Vanek úr