Közös “siker”

89 német katona rekedt Maliban.


Az az Airbus A-400M, amely hazaszállította volna őket, műszaki okok miatt nem volt rá képes, a másik 13 A-400M közül egy sem volt “elérhető”, illetve úgy látszik másik légijármű sem akadt hirtelen.
Nem ez az első, elképesztően kellemetlen esemény a típus eddigi rövid pályafutása során.

Hogy csak párat említsünk meg, Dél-Afrika törölte 8 példányra szóló megrendelését, mert csak hat éves késéssel és körülbelül háromszoros áron tudták volna átvenni ezeket, de az is megesett már,  hogy az éppen Angela Merkelt elszállító repülőgép idegenben meghibásodott. Eddig csak mérsékelten ciki, lévén egy körülbelül 40-50 éves C-160-ról van szó.  Egy A-400M-et küldtek volna érte, de ezzel a típussal nem volt hajlandó utazni az asszonyság.

Néhány hete pedig Franciaország, mint másik fő megrendelő és gyártó volt kénytelen átvenni első  új C-130J-ét abból a négy gépes flottából, amit az “európai típus” minden képzeletet felülmúló határidőcsúszásai miatt kellett megvennie, majd az átadón hosszasan méltatni az Egyesült Államok nagykövete jelenlétében a szabadságot, a demokráciát, illetve a több évszázados szövetséget.

Vanek úr