Újabb csavar a hazai Mi-24-esek felújítása körül

Egy hete röppent fel a hír, hogy egy magyar küldöttség Csehországban járt, hogy a szolnoki helikopteresek bizonyos ügyekben konzultáljanak, Koller József dandártábornok vezetésével, cseh kollégáikkal Náměšť nad Oslavouban. A fő téma az éjjellátó készülékek használata volt.

Korábban is volt hír arról, hogy valóban modernebben térnek vissza a helikopterek, és lássuk be, a ’70-es, ’80-as évek színvonalát tényleg száműzni kell mostanra. Hat hete szintén Koller József jelentette be, hogy nem csak nagyjavítás fog történni.

Orosz forrásból további részletek láttak napvilágot.

A Szentpétervárra kivitt helikopterek Moszkvába kerültek a 419. Légijármű Javító Üzembe, itt végzik a nagyjavítást, modernizációt és az átalakítást az éjjellátók alkalmazásához. Nem csak a sárkányszerkezetek újulnak meg, a TV3-117V turbinák visszatérnek a Klimovhoz nagyjavításra és üzemidő hosszabbításra. Korábban előfordult, hogy az Ukrajnában üzemidő-hosszabbított AN-26-nak csak a sárkányszerkezete kapott hosszabbítást, a hajtóműve nem…

A pilótafülkében nemcsak a világítást alakítják át, az avionika is megújul és valószínűleg néhány analóg műszert is többfunkciós kijelzők fognak váltani.

Mi-24PA, talán ilyenek lesznek a magyarok is?

Az első négy helikopter áprilisban kell, hogy visszatérjen, a második négyes pedig júliusban, az oroszországi berepülést és próbákat követően. Itthon újabb próbák következnek, ennek függvényében megy ki a kilencedik, tizedik, tizenegyedik és tizenkettedik helikopter.

A „macskaszemeket” a JSC NPO Geifizika szállítja. Emlékezetes, hogy a Szíriában 2016 áprilisában katasztrófát szenvedett Mi-28N esete után az ONV-1 típusú éjellátó használatát megtiltották, azóta annak egy modernizált változatát használják.

Vanek úr