Elhunyt a világháborúban vitézi kitüntetést kapott 98 éves “Puma” legenda

98 éves korában elhunyt vitéz Szentiványi János nyugállományú alezredes, a legendás Puma század legidősebb tagja.

Január 19-én meghalt vitéz Szentiványi János nyugállományú alezredes, akinek egész élete összefonódott a repüléssel: már mátyásföldi gyermekéveiben elhatározta, hogy pilóta lesz, és az érettségi után, 1938-ban egyből jelentkezett is a légierőhöz. Későbbi fényes pályafutása során harmincnégy különböző típuson repült – mint néhány évvel ezelőtt egy interjúban felidézte, gyakorlatilag az akkoriban használatos összes katonai repülőgépen: „A kedvencem a Me-109-es volt, és a Me-110-es. Ezek voltak a pályám csúcspontjai. Éjjel-nappal repültünk fiatal korunkban. Minden évben összejött 550-580 repült óra, ami fantasztikus mennyiség volt akkoriban.”

 szentivanyi1
Régi bajtársak: vitéz Szentiványi János nyá. alezredes és Frankó Endre rehabilitált főhadnagy (fotó: Rácz Tünde)

A világháborúban vitézi kitüntetést kapott, miután Budapest felett tízszeres túlerővel szemben is helytállt 1944. április 13-án. „Géppárban repültünk a parancsnokommal a bombatámadás idején. Kísérletképpen vetettek be minket, Messerschmitt 210-essel, ami tulajdonképpen nem vadászrepülő, hanem egy romboló csatarepülő. A tizenkét gépből öt került vissza sértetlenül. Mi ketten tízszeres túlerővel néztünk szembe, és én még el is tudtam volna menekülni, de a parancsnokomat majdnem elkapták, úgyhogy mentem segíteni. Nem sikerült, őt is lelőtték, még le tudott szállni, de a gépből már nem jutott ki, mert felrobbant az üzemanyaga. Csak a gyűrűje és a cigarettatárcája maradt meg. Engem még ki tudtak húzni az égő gépből, de öt perc múlva az is felrobbant” – idézte fel a történteket.

szentivanyi_horthyistvanne
Vitéz Szentiványi János a kép jobb szélén, özvegy Horthy Istvánné Ilona asszonnyal (fotó: Tőrös István archívuma)

Vitéz Szentiványi János 2013-ban, a Magyar Légierő megalakulásának 75. évfordulója alkalmából a Honvédelemért kitüntető cím I. osztályában részesült. Néhány évvel ezelőtt a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison ünnepelte születésnapját, ahol meglepetésként, egy gurulás erejéig a Magyar Honvédség egyik JAS 39 Gripen vadászrepülőjébe is meginvitálták. Élete utolsó éveit Tapolcán töltötte családja körében. Nem sokkal 98. születésnapja után érte a halál, emlékét kegyelettel megőrizzük.

szentivanyi_gripenbol (clicks: 7)
Születésnap Kecskeméten, 2014 januárjában (fotó: Majerik Máté főhadnagy)

(Honvédelem.hu)