Valóságos csoda történt Koreában?

Avagy, nem feltétlenül igaz minden, ami a bulvármédiában Észak-Koreáról szól.

Az Index hasábjain jelent meg pár napja egy cikk, és még sok helyen másutt is, egy észak-koreai dezertőrről, amit ha kis kritikával olvasunk, nem pedig szentimentális konzumidiótaként lenyelünk mindent, ami illeszkedik a sugallt világképbe, akkor elég furcsa lesz.

Megjegyzem magam sem szeretnék abban az országban élni, de itt akkora csúsztatások lehetnek, mint az Orbán Viktor fasiszta diktatúrájáról, vagy Vona Gábor nyugdíjasverő szabadcsapatairól szóló álhírek.

Vegyük akkor sorra, dőlt betűvel az idézetek.

Az Észak-Koreából délre disszidáló, a határon átrohanás közben meglőtt katona családneve Oh, és egy csendes, kedves fickó, akinek olyan rémálmai vannak, hogy vissza kell mennie Északra, közölte a 24 éves férfi sebésze. Li Kukdzsong a szuvoni kórházban adott interjút a Reutersnek.

Milyen ember is menekülhetne az elnyomás elől, ilyen csendes, kedves fiatalembereket nyomnak el, akikről amúgy is pont azt írják, mint az afrikai vagy közel-keleti bevándorlókról.

Li gyakorlatilag az egyetlen ember, akivel Oh beszélt a kórházba kerülése óta. A sebész felakasztott egy dél-koreai zászlót a katona szobájában, de egyelőre nem nagyon beszélget a páciensével olyasmiről, ami felzaklathatja.

Tehát se ki nem hallgatták, se a főorvos nem ment be hozzá, senki. De a biztonság kedvéért kapott egy zászlót, nehogy azt higgye, hogy valahol máshol van.

Oh húslevest eszik, és tud mosolyogni, beszélni, és a kezeit is használja. De fájdalmai vannak, és szorong a dél-koreai őröktől.

Csupa bulváros „vagy igaz, vagy nem” adalék. Szimpatikusabb lesz az ilyen kis részletektől az alany.

 

Az is kiderült, hogy Oh 17 évesen, középiskola után csatlakozott az északi hadsereghez. A haja tengerészgyalogososra van nyírva, úgyhogy a doki meg is kérdezte tőle, hogy miért nem lép be a dél-koreai haditengerészethez, mire Oh mosolygott, és közölte, hogy soha nem akar a katonai rendszernek újra része lenni.

Szóval hiába volt határőr, amiért „tengerészgyalogosos” haja van, még össze sem forrtak a sebei, de az őt az imént összevarró orvos máris a saját hadseregükbe hívja. Biztosra tudjuk már azt is, hogy tud mosolyogni.

Az orvosok legkevesebb négy lövedék szilánkjait operálták ki belőle, és kezelték a régóta meglévő betegségeit, mint a tbc, hepatitisz B és férgesség. Li azt mondta, hogy a férfi amerikai katonai helikopterrel érkezett a kórházba, és az orvosnak fogalma sem volt róla, ki az.

A helikopterben az amerikai katonai orvosok már a férfi életéért küzdöttek, mert összeesett a tüdeje. Az intézményben belső vérzést állapítottak meg, és azonnal megműtötték. 12 liter vért kapott műtét közben, ami azért nagyon sok, mert egy felnőtt testében feleennyi kering.

A felvételek szerint Makarovval és AK-val lőttek rá, tehát több mint valószínű, hogy acélmagvas lőszerrel. A pisztolyokkal valószínűleg el sem találták, legvalószínűbb, hogy a fekve lövő katona ért el találatot. Viszont itt csak szilánkokról beszélnek, fura. Mindenesetre, mivel „Észak-Korea maga a sötét középkor”, ezért két kvázi halálos betegsége is volt a kisebb szobakutya méretű bélférge mellé. Mindezek és a lőtt sérülések ellenére szépen futott, más cikkből kiderül, hogy 12 órát feküdt egy árokban, eszméletlenül, nyílt sebektől vérezve összeesett tüdővel és roncsolódott belekkel.

Aztán csak úgy ott termett a kórházban, senki sem tudta, hogy ki ő – a cikk szerint. TAJ kártyára számítottak? Netán az amerikai helikopter, ami úgy egyszer csak lett orvosokkal tele, elfelejtettek odaszólni a kórházba? Bevallom, nem vagyok orvos, de ha ezeket a saját hat liter vérével kibírta, nem tűnik hihetetlennek még két teljes emberre való vért belepumpálni? Mindenesetre ütős, mert még jobban kiemeli kontrasztot a sátáni diktatúra és az emberközpontú demokráciák között.

És persze az orvosi titoktartás is smafu.

Vanek úr