Elhunyt Ernst Zündel, világhírű holokauszt revizionista

Zündel augusztus 5-én, 78 évesen hunyt el hazájában, Németországban. A halál oka egyelőre nem ismert.

 

Ernst Zündel évtizedeken keresztül harcot viselt egy történelmi dogma ellen, amivel kapcsolatban a világ legtöbb országában még kérdéseket sem szabad megfogalmazni. Tevékenységét főleg Kanadában és az Egyesült Államokban fejtette ki.

Marina Lahmann, Bald-Wildbad település szóvivője arról értesítette a sajtót, hogy Zündelt otthonában hunyt el, de egyelőre bővebb információkkal ő sem rendelkezik, hiszen a hivatalos vizsgálat még nem zárult le. – “Egyelőre csak annyit mondhatok, hogy halott.” – mondta a sajtó képviselőinek.

A kanadai média értesülései szerint Zündel USA-ban élő felesége órákkal a haláleset előtt még beszélt férjével, aki rendkívül jó kedélyállapotban volt. Ennek ellenére Ingrid Zündel szerint férjével szívroham végzett.

Zündel 1939-ben született Németországban, és 1958-ban emigrált Kanadába, mert hazája katonai titkosszolgálata körözést adott ki ellene. 2001-ig élt Montrealban.
ZUNDEL (clicks: 4)

Zündel világhírnévnek örvendett, melyet a “A Hitler, akit szerettünk” című könyvének köszönhetett, de számos nemzetiszocialista szamizdat kiadvány fűződik a nevéhez.

Két alkalommal is megkísérelt kanadai állampolgársághoz jutni, egyszer 1966-ban, egyszer pedig ’94-ben, de mindkét esetben elutasították a kérvényét. 2001-ben elhagyta Kanadát és az USA-ba költözött Tenessee államba, ahol feleségül vette az ismert szélsőjobboldali aktivistát, Ingrid Rimlandot.
ingrid_ernst_001b (clicks: 4)
2003-ban azonban az USA kitoloncolta Zündelt, aki ismét Kanadába került, ahol letartóztatták és közösség elleni izgatás miatt börtönbüntetésre ítélték. 2005-ben a kanadai hatóságok kiadták Németországnak, ahol holokauszt tagadás miatt akarták perbe fogni.

A bíróságot nem érdekelte, hogy a vádlott Németországban soha nem tett holokauszt revizionista kijelentéseket. Azzal érveltek, hogy Zündel honlapja Németországban is elérhető, így ott valósított meg bűncselekményt. 2007-ben ítélték 5 év letöltendő börtönbüntetésre. Az ítélethirdetéskor az antifasiszta mozgalom is jelen volt, akik hangos ünneplésbe kezdtek.
0026
Az elmúlt években világszerte voltak szimpátiatüntetések Zündel mellett, több alkalommal Magyarországon is.

Zündel végül 3 évet töltött börtönben, és 2010-ben szabadult.

(The Washington Post nyomán SZKR)