Tombol a bosszú népe – 100 évesen szabadulhat Auschwitz könyvelője

2015-ben ítélték el Oskar Gröninget és 2016-ban emelkedett jogerőre az ítélet. A védelem azonban kérte, hogy Gröning egészségi állapota miatt halasszák el a végrehajtást. A bosszú népe azonban nincs tekintettel egy 96 éves ember állapotára.

 

Az idős úr ügyvédje azt nyilatkozta a médiának, hogy az orvosszakértő meg sem vizsgálta érdemben védencét, mindössze egy beszélgetés után egészségesnek nyilvánította.

Gröning elsődleges feladata az volt az auschwitz-birkenaui táborban, hogy a foglyok csomagjainak átvétele és az elkobzott tárgyak nyilvántartása és könyvelése megtörténjen. A tárgyalás során felhozták ellene vádlói, hogy lázadás, esetleg szökési kísérlet esetén neki is kötelessége volt fegyverrel fellépni, de nem gondoljuk, hogy ez extremitásnak minősülne egy börtönben.

1977-ben már indult egy nyomozás ellene, de akkor ejtették a vádakat. A “nácivadászok” azonban addig harcoltak, hogy egy 96 éves embert sikerült börtönbe juttatniuk. A jogerős ítélet értelmében Gröning leghamarabb 100 évesen szabadulhat.

lagergronig (clicks: 1)

(SZKR)