Maradhat a vármegyések által kiharcolt Wass Albert utca Kézdivásárhelyen

Megszüntetik a bűnvádi eljárást a HVIM által kezdeményezett utcanév-változtatás ügyében. A Wass Albert utca elnevezést annak idején a Vármegye harcolta ki, amiért a hatalom egy koncepciós pert is zúdított a nyakukba, terroristának beállítva őket…


Bokor Tibor polgármester a sajtónak arról számolt be, hogy a vádhatóság a bűnvádi eljárás megszüntetését javasolta. Kézdivásárhely polgármestere abban bízik, hogy a prefektus nem fellebbez, és nem gerjeszt újabb mesterséges feszültséget a magyar és a román közösség között. Az ügyészség különben egyszer már lezárta a rendőrség javaslatára az ügyet, hiszen a 2015 novemberében elfogadott Wass Albert-utcanévre vonatkozó határozatot négy hónap után visszavonták, és soha nem alkalmazták.

Sebastian Cucu prefektus azonban nem nyugodott bele, fellebbezett, ezért újraindították a bűnvádi eljárást az utcanévadást kezdeményező tanácstagok és a határozattervezetet kidolgozó városházi közalkalmazottak ellen. A prefektus akkor azzal érvelt, hogy a szándékot, vagyis hogy Wass Albertről nevezzenek el utcát, nyilvánosságra hozták, az ügy megjelent a sajtóban, már ennek is “súlyos következményei voltak, felháborodás-hullámot váltott ki a románok körében”.

Kézdivásárhely önkormányzata 2015 novemberében egyhangúlag megszavazta, hogy egy addig névtelen utcát Wass Albertről nevezzenek el. A névadást a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi szervezete javasolta és harcolta ki. A névadás után botrány tört ki, feljelentést tett a prefektus és Dan Tanasa, a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma. A határozatot tavaly februárban visszavonták, az utcát a város díszpolgáráról, Dobolyi Aladár asztalitenisz-edzőről nevezték el.

(Székelyföld nem Románia – Szent Korona Rádió – Kuruc.info – Krónika)