Irán kínai vadászbombázókkal frissítene?

Az izraeli DEBKAfile az izraeli katonai hírszerzésre hivatkozva azt közölte korábban, hogy Irán nem kevesebb, mint 150 db J-10 típusú vadászbombázót venne Kínától.

Mint ismeretes, az Irán ellen hozott embargók, melyeket a máig nem bizonyított nukleáris fegyverkezése ürügyén hozott a Nyugat és erőltetett rá minden országra, amelyikre csak tudta, komoly lazításokon, illetve részleges feloldásokon estek át a közelmúltban.

Múzeum-érett polgári utasszállítóit is újabbakra cseréli.
Az Airbustól 45 db A320 / A321, 35 db A330 és 16 db A350, a Boeingtől pedig 50 db 737, 30 db 777, valamint nagyjából 40 db turboprop. utasszállító az ATR-től, utóbbiak belföldi forgalomra.

Az izraeli DEBKAfile az izraeli katonai hírszerzésre hivatkozva azt közölte korábban, hogy Irán nem kevesebb, mint 150 db J-10 típusú vadászbombázót venne Kínától. Az egy hajtóműves, kacsaszárnyas típus gyártása Kína részére jelenleg is folyik, több százas nagyságrendben, folyamatosan fejlesztve a típust, így Irán, a rendelkezésre álló adatok alapján egy igen korszerű típussal cserélhetné le elsővonalas vadászait, akár minden más típust nyugdíjba küldve, már ha létre jön az üzlet, és rábízzák magukat ilyen mértékben. Logisztikailag minden esetre sokkal könnyebbé tenné az üzemeltetést, és ekkora mennyiségnél már komoly ipari hátteret is megéri kiépíteni, de a helyi gyártás is megvalósulhatna.

J-10A

A korszerűbb J-10B

Érdekesség, hogy a DEBKAfile szerint „Nem tiszta, hogy az A vagy a B variánsát vennék-e”. A modernebb B változatot, mely szintén együléses harci változat, csak 2013 és 2015 között gyártották 40-55 körüli darabszámban, majd áttértek a továbbfejlesztett C változatra. A B variáns messziről is jól megkülönböztethető az A-tól, ugyanis levegő beömlőjét nagyban áttervezték, amiből valószínűsíthető, hogy a radarkeresztmetszete is csökkent. Ezt a beömlőt tartotta meg a C is, amely külsőre néhány antennában és érzékelőben különbözik, a legnagyobb viszont kívülről láthatatlan, ez pedig az AESA (Aktív fázisvezérlés) elven működő radar, ami technológiát és lehetőségeket tekintve pont akkora előrelépés a korábbi, hagyományos, egy nagy mozgatható tányért tartalmazó radarokhoz képet, mint amilyet maga a repülőgépre szerelt radar jelentett.

A LAVI egyik prototípusa

Izrael szempontjából van még egy vonulata a dolognak, ugyanis a J-10 ősének igen sokan az izraeli LAVI-t tekintik, melyet Izrael azért kezdett fejleszteni a ’80-as években, mert kétséges volt akkoriban, hogy beszerezhet-e az Egyesült Államoktól F-16-osokat. A történelem úgy hozta, hogy Izraelnek végül is nem volt szüksége a LAVI programra, így azt törölték, kármentés képen pedig eladták a terveket Kínának.

 

Vanek úr