Tíz éve már, vagy több is talán…

Egészen pontosan 11 éve, hogy az akkori, az MSZP vezette kormány egy jókora hosszúlépést tett a Honvédség kiherélése érdekében. Az egyik legnagyobbat.Az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériumának honlapja adta annak idején közzé a hírt. Mit hírt, egyenesen a siker hírét!

Az USA és Magyarország megegyezett, hogy megsemmisítik Magyarország 1540 db kézi légvédelmi rakétáit (MANPADS), „mert azok már nem szükségesek Magyarország számára.” Az erről szóló megállapodást az akkori honvédelmi miniszter, az MSZP-s Juhász Ferenc írta alá George H. Walkerrel 2005 szeptember 27. napján, ünnepélyes keretek között. Minden Sztrela-2 és járulékos kellékeinek megsemmisítéséről szólt a nyilatkozat, hogy azok „sose juthassanak bűnözők, terroristák vagy más nem állami kezek közé”. A szerződés a magyar kormány és az Egyesül Államok Külügyminisztériumának Lefegyverzési Irodája között köttetett. Mert hát nekik véletlenül pont van olyan.

Az alkoholista Juhász és az USA nagykövete koccint a leszerelés örömére.
(clicks: 11) Az alkoholista Juhász és az USA nagykövete koccint a leszerelés örömére.

Mint újságoltak, az USA több országgal és nemzetközi szervezettel dolgozik együtt azért, hogy meggátolja az ilyen légvédelmi fegyverek terjedését, a külügy több mint 13000 vállról indítható légvédelmi rakéta megsemmisítését szponzorálta meg 13 országban, mire Magyarországra is eljutott a demokrácia legújabb vívmánya. Szerintük a magyar fegyverek megsemmisítése a nemzetközi biztonságot fokozza, jelentsen ez bármit is.

Érdemes elgondolkozni azon, hogy hogyan is gondolták, hogy ezek a fegyverek illetéktelen kezekbe kerülnének.
Esetleg ennyire tartják a szövetségesüket, szövetségeseiket? Megbízhatatlan banánköztársaságoknak? Biztonsági kockázatnak? Esetleg besegítettek volna valahogy, hogy kikerüljenek ezek az amúgy hatékony fegyverek?

Vannak, akik szerint a magyar kormány ötlete volt, és jól lehúzták pár millióval az amerikai költségvetést. Valószínűleg a maradék tucatnyi ország is ugyan így verte át a világ önjelölt csendőrét…

(Vanek úr – SZKR – Militarizált Övezet)

 

Kapcsolódió cikkek:

Légvédelem alapvető eszközök nélkül: első rész és második rész