Én azt szeretném , hogy az EU legyen szétverve

Mondta Václav Klaus volt cseh elnök. Aki arról is beszélt a Tyden című cseh társadalompolitikai hetilapban megjelent interjúban, hogy a  jelenlegi migrációs válság megoldásának egyetlen útja, hogy minden eszközzel meg kell állítani a migránsok tömeges Európába özönlését, s ugyanakkor vissza kell toloncolni mindenkit, aki illegálisan érkezett Európába.

A jobboldali politikus szerint nem reális, nem megvalósítható Milos Zeman cseh államfő azon javaslata, hogy Európa, az Egyesült Államok, Oroszország és Kína az ENSZ égisze alatt katonai támadást indítsanak a terroristák ellen.

“Úgy vélem, egyetlen út van: határozottan és minden eszközzel megállítani a jelenlegi tömeges bevándorlást Európába. Megállítani. Pont.”

– szögezte le Klaus.

Szerinte ezt -nagyon helyesen- annak ellenére is meg kellene tenni, hogy a liberálisok azt állítják: a migráció az emberek alapvető jogai közé tartozik.

“A második lépés: visszaküldeni mindenkit, aki feketén érkezett. Más út nem létezik”

– húzta alá a volt cseh államfő, akinek meggyőződése, hogy a további fegyverkezés vagy a biztonsági intézkedések fokozása “abszurd gondolat”.

Václav Klaus szerint a migráció és a terrorizmus kapcsán ellentét keletkezett az európai uniós elit és az európai polgárok között.

“Hatalmas ellentét jött létre az egészségesen gondolkodó hallgató többség és az európai elitek között”

– fejtette ki véleményét az egykori államfő.

Szerinte Európa ugyan nem áll senkivel háborúban, de ezen a téren, tehát az elitek és a polgárok többsége között

“háború felé tart a helyzet, s ennek a háborúnak messzire mutató következményei lehetnek”. Úgy látom, hogy ez az ellentét az emberek ezen két csoportja között egy bizonyos tömeges felkeléssel fenyeget”.

A volt cseh államfő kérdésre válaszolva nem kívánta minősíteni a törökországi puccskísérletet, és úgy vélte, hogy az Európai Uniónak a jelenlegi helyzetben nem lenne szabad vízummentességet nyújtani a törököknek. Václav Klaus nem szeretné, hogy Törökország a maga értékeivel az Európai Unió tagjává váljon.

“Ugyanakkor nekem teljesen mindegy lesz, ha belép az EU-ba. Mert én azt szeretném , hogy az EU legyen szétverve. Ha ehhez Törökország belépése hozzájárulna, akkor azt csak üdvözölném”

– zárta beszédét az 1989-es rendszerváltás utáni időszak egyik meghatározó cseh politikusa.

(Idegen áradat-SZKR)