USA vs Kína: konfliktus veszélyére figyelmeztet a kínai média

A dél-kínai-tengeri területi viták sokkal bonyolultabbá váltak az Egyesült Államok beavatkozása által, és ha az amerikai jelenlétet fokozzák a térségben, Kínának adott esetben képesnek kell lennie arra, hogy megfizettesse a beavatkozás árát Washingtonnal – szögezik le a Global Times című napilap keddi szerkesztőségi cikkében, amelyet kínai és angol nyelvű változatában is megjelentetett.

A szerkesztőség emlékeztet arra, hogy az Egyesült Államok a közelmúltban két repülőgép-hordozóját is a térségbe vezényelte flottakötelékével, s – szerinte – mint a régió legerősebb hatalma, engedelmességet vár Kínától.

Kína kedden csaknem egyhetes hadgyakorlatot kezdett a saját felügyelete alatt álló, de Vietnam által is magának követelt, dél-kínai-tengeri Hszisa/Paracel-szigetcsoport térségében. A lap úgy véli, ha az amerikai haderő jelenléte fokozódik, és ezt Pekingben közvetlen veszélynek ítélik az ország biztonságára nézve, akkor megfelelő válasz, ha Kína maga is hadgyakorlatokat tart.

A gyakorlat miatt Hanoi máris tiltakozott, mondván, hogy súlyosan sérti Vietnam szuverenitását, és követelte, hogy Peking azonnal állítsa le.

A Global Times hangsúlyosan szól a területi vitákban ugyancsak érintett Fülöp-szigeteknek a Nemzetközi Választottbírósághoz benyújtott beadványáról, amellyel kapcsolatban Hágában a jövő hét elején várható a döntés ismertetése.

Peking előre közölte, hogy az eljárási folyamatban nem kíván részt venni, annak eredményét – nemzetközi egyezményben foglalt jogánál fogva – semmilyen körülmények között nem ismeri el.

A nemzetközi közösség arra számít, hogy a választottbíróság, amelyet a pekingi külügyi szóvivő hétfőn “egyes csoportok szócsövének” nevezett, Manila szempontjából több kérdésben pozitív döntést hoz.

Peking intenzívebbé tette katonai jelenlétét a térségben, mert attól tart, hogy a számára kedvezőtlen nemzetközi légkörben megpróbálják sarokba szorítani.

Kína békeszerető ország, de nem fog meghátrálni, ha a közvetlen szomszédságában folyamatosan az érdekeit veszélyezteti az Egyesült Államok – jelentette ki a lap, és sürgeti, hogy Kína gyorsítsa fel stratégiai elrettentő képességének növelését.

(MTI-Szent Korona Rádió)