Kvótareferendum – Október 2-ra írta ki a népszavazást az államfő

Október 2-ra írta ki a népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatban Áder János köztársasági elnök kedden – derült ki a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) honlapján megjelent közleményből.

 

A KEH Sajtóigazgatóságának közleménye szerint az államfő az alaptörvény, a népszavazási kezdeményezésről, valamint a választási eljárásról szóló törvény rendelkezései alapján – figyelemmel az Alkotmánybíróság vonatkozó határozatára – döntött az országos népszavazás kitűzésének időpontjáról.

Orbán Viktor miniszterelnök február 24-én jelentette be, hogy a kormány országos népszavazást kezdeményez a kötelező betelepítési kvótáról. A kérdés úgy szól:

“Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

A Jobbik az alaptörvényben rögzítené a kvóta elutasítását

A Jobbik a népszavazást követően is szükségesnek tartja az alaptörvény módosítását a kötelező betelepítési kvótával kapcsolatban.

A legnagyobb ellenzéki párt a referendum kérdését szó szerint beemelné az alaptörvénybe, elkerülve ezzel a népszavazással járó költségeket és annak kockázatát, hogy nem lesz eredményes a voksolás. A kormánypártok azonban lesöpörték a kezdeményezést az asztalról.

A Jobbik elnöke szerint a Fidesz nem érdekelt a hazánkat sújtó migrációs válság megoldásában, azonban ez a politikai hazardírozás komoly veszélyeket jelenthet, amiért Orbán Viktornak kell vállalnia a felelősséget.

A Jobbik a betelepítési kvóta elleni szavazásra buzdítja tagjait és szimpatizánsait – közölte Mirkóczki Ádám szóvivő arra reagálva, hogy október 2-ra írta ki a népszavazást az államfő.

Az ellenzéki politikus indoklása szerint pártja a kötelező betelepítési kvótát – csakúgy, mint “minden értelmetlen brüsszeli diktátumot” – kezdetektől fogva ellenez.

Reményét fejezte ki, hogy végre a Fidesz is szakít azzal a gyakorlattal, hogy “amit Brüsszel kér tőlünk az szükségtelen, méltánytalan és igazságtalan, de teljesítjük”.

A Jobbik fenntartja ugyanakkor, hogy ha az alaptörvényben rögzítenék a kvóta elutasítását, az sokkal gyorsabb és ingyenes megoldást kínálna, egyben kiküszöbölné az esetleges érvénytelen vagy eredménytelen referendum okozta kormányzati kudarcot, amely Orbán Viktor személyes felelőssége lenne – írta Mirkóczki Ádám.

(MTI-Alfahír-Idegen áradat-SZKR)