(Videó) Idomeni: vasúti kocsival akartak áttörni a határon – a görög rendőrök szétverték a támadókat

Könnygázt és kábító gránátokat vetettek be migránsok ellen a görög-macedón határon. A menekültek egy vasúti kocsit tolva akarták áttörni a határzárat. A konfliktusban több százan vettek részt.

 

 

Este fél 9 körül kezdődött a migránsok tiltakozása, egy több száz fős csoport kövekkel kezdte dobálni a rendőröket, akik könnygázzal válaszoltak. A tömeg megpróbált egy üres vasúti vagont is áttolni azon a helyen, ahol a rendőrségi buszok eltorlaszolják a síneket, hogy a bevándorlók ne jussanak el a macedón határon található kapuhoz.

A migránsok közül sokan megsérültek, többen a könnygáztól kaptak sérüléseket, és sok kisgyermekes család a csípős gáz elől a környező mezőre menekült. Az összecsapás az éjszaka folyamán is tartott, és a rendőrök között is vannak sebesültek. A migránsok kukákat gyújtottak fel.

Jelenleg 9 200 ember tartózkodik a táborban, azonban kiderült, nem pontosak a görög hatóságok becslései, éppen ezért tervezik az összes, Görögországban tartózkodó migráns nyilvántartásba vételét május 30-tól a következő fél évben.

A görög rendőrség többnyire tétlenül szemléli az összecsapásokat. Az összecsapásra is akkor került sor, amikor a migránsok az egyenruhások ellen fordultak, azonban nem jellemző, hogy beleszólnának a különböző migránscsoportok konfliktusaiba.

Követ dobáló bevándorlókkal állnak szemben görög rendőrök. (MTI/AP/Darko Bandic)
(clicks: 13) Követ dobáló bevándorlókkal állnak szemben görög rendőrök. (MTI/AP/Darko Bandic)

 

Igény van a kábítószerre – erősítette meg Muci Attila a hirado.hu tudósítója, ugyanis a saját füle hallatára jelentkezett a vöröskeresztes sátorban egy fiatal férfi, aki elvonási tünetek ellen használt gyógyszert kért. Mint fogalmazott, a migránsok a szerb-macedón határról és Belgrádból már a szélrózsa minden irányába indulnak.

Vasárnap vagy hétfőn egy presevói humanitárius szervezet elosztópontot létesít a szerb oldalon, ahol élelmiszert, ruhát és információkat kapnak majd a migránsok.
Az erdők tele vannak emberekkel, akik csak arra várnak, mikor játszhatják ki a szerb határőrök éberségét.

Napi 150-300 főről van szó, akik miután eljutnak Belgrádba, vélhetően a magyar határ felé veszik az irányt.

(hirado.hu-Idegen áradat-SZKR)