A kormány betiltaná a titkosított kommunikációt

A magyar kormány nemrég jelentette be, hogy betiltana minden olyan kommunikációs eszközt, amelyeknél a hatóság nem tud élni az adatmegismerés jogával.
De ennek ellenére úgy tűnik, ez hamarosan az összes mobil üzenetküldő alkalmazásra igaz lesz; a Whatsapp és a Viber lépése után valószínű, hogy más szoftvereknél is bevezetik a teljes titkosítást. Tudniillik mától tölthető le a Viber üzenetküldő alkalmazás legfrissebb, 6.0-ás verziója. Az új kiadás több újdonságot is kínál, többek között a teljes end-to-end titkosítást, a rejtett csevegés lehetőségét, illetve a távoli törlés funkcióját. A szoftver Androidon, IOS-en, pc-n és Macen is elérhető.

11564075_a7270075d46d6ab89d9750497199e41d_wm (clicks: 24)

A Viber, a világ egyik vezető üzenetküldő alkalmazása, több mint 711 millió felhasználójuk van.

Az új funkciók a következő hetekben, a legfrissebb verzióra frissítéskor lesznek elérhetők. A korábbinál erősebb biztonsági elemek elérhetők lesznek minden hang- és videóhívás, üzenetírás, videó- vagy fotóküldés, illetve személyes és csoportos üzenetváltás során.

A közvetlen, felhasználói végpontok közötti (end-to-end) titkosítás lényege, hogy a szükséges kulcsok birtokában azt csak a feladó és a címzett tudja feloldani. A rejtett csevegés (Hidden Chat) funkciójával a titkos beszélgetések eltávolíthatók lesznek a fő képernyőről. Az így elrejtett üzenetek később egy négyjegyű PIN kóddal előhívhatók lesznek; ez egy újabb, a személyes adatokat és információkat védő réteget jelent majd a viberes kommunikációban.

 A világ legnépszerűbb üzenetküldő alkalmazása, a Whatsapp nemrég jelentette be, hogy bevezetik az end-to-end titkosítást. Mindez azt jelenti – akárcsak a Viber esetében –, hogy a felek között zajló kommunikáció lehallgathatatlan lesz. A beszélgetéseket sem a szolgáltató, sem az alkalmazás fejlesztője nem látja, csak a küldő és a címzett.

A titkosítás elméletileg lehetetlenné teszi, hogy a felhasználók beszélgetéseit kiadják a hatóságoknak. Az aszimmetrikus kulcsú titkosítás lényege, hogy a felhasználóknak két, kulcsnak nevezett rejtjelező függvénye van, egy privát és egy publikus. Egy üzenet elküldéséhez a küldő elkéri a címzett publikus kulcsát a szolgáltató szerverétől, majd azt használva titkosítva elküldi az üzenetet. A titkosítás megfejtéséhez a másik, privát kulcs kell, ami kizárólag a címzett telefonján van meg. Természetesen a dolog akkor biztos, ha valaki a telefonját is lekódolva használja, így teljesen kizárt, hogy valaki megszerzi a privát kulcsot.

(Index nyomán SZKR)