Megemlékezés a Szent Korona őrzésének helyszínén

2016.04.16-án  a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom megemlékezést tartott Kőszegen a Szent Korona utolsó magyarországi őrzési helyén.

Stampfel Szilárd “ősvármegyés”, a rendezvény szervezője nyitotta meg a megemlékezést, majd pár mondattal ismertette a rendezvény és a túra célját.

Korona bunker (clicks: 22)

1945. márciusára a Szent Korona elérkezett Magyarország utolsó stációjához, amit 33 éves száműzetés követett. 1945. március 18. és 27. között őrizték a Magyar Szent Koronát a bunkerben. Az emléktábla megkoszorúzása és a bunker megtekintése után 15 km-es túra következett. Első állomásunk a Trianon-keresztnél volt, ahol pár mondattal megemlékeztünk Vitéz Dr. Nagy Miklós kőszegi polgármesterről, aki vértanú halált halt Újvidéken 1946.november 4-én. Egy perces néma főhajtással emlékeztünk az elcsatolt területeken élő magyar testvéreinkre is. Utána a Hétforrásnál álltunk meg. Rövid pihenő után tovább folytattuk útunk az Ó-ház kilátóhoz, ahol csodás kilátás nyílt az elcsatolt Őrvidéki területekre.

Trianon kereszt (clicks: 36) Túra az erdőben (clicks: 29)

Lefelé menet a Szálasi bunkert tekintettük meg. Szálasi Ferenc 1945.március 1-27-ig tartózkodott a városban. A berobbantott bunker nem látogatható, viszont a szellőző akna a turista számára is látható. További útunk a hegyről lefele a városba vezetett.

A berobbantott Szálasi bunker (clicks: 27)

Megbeszéltük hogy jövőre ismét találkozunk.

Dicsőség a Magyar Szent Korona őrzőinek!

(HVIM – Szent Korona Rádió)