A székely vármegyések nyílt levélben tájékoztatják az RMDSZ-t

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom erdélyi szervezete, nyílt levélben fordul Önhöz és az Ön által vezetett politikai párthoz. Azért választottuk a levelezés nyílt módját, mert úgy gondoljuk, hogy a levél témája az erdélyi választó polgárokat is érdekelheti. Ezen nyílt levél célja, hogy felhívja az Önök figyelmét a párt által kiadott árnyékjelentés hiányosságaira.

Ahogy a tisztelt Elnök Úr fogalmazott a jelentés kapcsán tartott sajtótájékoztatóján, idézzük:„Alapvető emberi szabadságjogokkal, illetve kisebbségi jogokkal nem tud élni a romániai magyarság. Miközben az elmúlt években a jogsérelmek miatt jelentősen megrendült a közösség biztonságérzete, újfajta támadások és veszélyek is megjelentek, a hatóságok eddig nem tapasztalt eszközöket is bevetettek a szerzett jogok csorbítása, visszavétele érdekében”- ezzel teljesen egyetértünk, de engedje meg, hogy ezen újfajta támadásokat és veszélyeket valamint eddig nem tapasztalt eszközöket konkrétan megnevezzük. Úgy gondoljuk, hogy ezen árnyékjelentésnek tartalmaznia kell azon súlyos jogsértéseket, amelyeket a román hatóságok követtek el a magyar közösség tagjaival szemben. Alább megtekinthetik a konkrét eseteket, amelyek megkönnyíthetik az Európa Tanácsban a nemzeti kisebbségek védelmével foglalkozó szakemberek munkáját és véleményalkotását Románia kisebbségi politikájával kapcsolatosan.

Az említett és jelenleg is folyamatban levő jogsérelmek:
· 2013. december 1 – a román Nouă Dreapta nevű magyarellenes szervezet felvonulása ellen tiltakozó fiatalokat büntettek meg Sepsiszentgyörgyön Farkas Bálintot 700, illetve Pap Ferencet 1000 lejre.
· 2014. március 10 – kilenc fiatalt büntettek meg összesen 25.000 lej értékre a marosvásárhelyi Székely Szabadság Napja után, amelyen fontos kiemelni, hogy a csendőrség szóvivője nyilatkozata szerint, nem történt semmi rendbontás, mégis rendbontásért és uszításért Szőcs Zoltánt, Varga László Elődöt, Vargha Andrást, Tóth Bálintot, Hodor Istvánt, Demeter Dénest, Pap Ferencet, Salamon Csabát és Szőcs Csongort büntették meg.
· 2014. július 25 – a kézdivásárhelyi lakosok székely zászlót helyeztek el, Kézdivásárhely főterén, ezért 4 embert, Tóth Bálintot, Szőcs Csongort, Mike Leventét és Szőcs Zoltánt fejenként 500-500 lejre büntették meg.
· 2015. június 4 – megbüntették Szőcs Csongort 500 lejre a trianoni megemlékezés után Kézdivásárhelyen, mert a büntetett az alkotmányos jogaira hivatkozva fordítót igényelt, ezt az intézkedő csendőr nem teljesítette, inkább büntetett
· 2015. december 1 és 29 – terrorizmussal vádolták meg Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt Kézdivásárhelyen, 5 illetve 4 hónap előzetes után semmi bizonyíték nélkül tartják őket vizsgálati fogságban, Bukarestben, ártatlanul.
· 2016. január 15 – Hivatalos személy elleni erőszak miatt vádat emelnek Hodor István ellen, 2014. március 10-i felvonulás kapcsán, bizonyítékok nélkül, csendőr tanúkkal.
· 2016. március 10 – A marosvásárhelyi Szombath Zoltánt terrorizmussal vádolják, miszerint március 10-én fegyverrel a felvonuló tömegbe akar lőni édesapja fegyverével. Az érdekesség az, hogy az édesapja fegyverre március 9-11 között a rendőrségen volt felülvizsgálaton.
· 2016. március 10 – Több embert megbüntetnek a székely szabadság napja után, viszont a legfontosabb részlet kimaradt az Önök jelentéséből, hogy 4 olyan embert büntettek, meg akik ott sem voltak, ez nem más, mint aljas diszkrimináció és személyek ellen irányuló sovinizmus.

Szervezetünk vezetősége reméli, hogy figyelembe veszik az itt közölt információkat és belefoglalják jelentésükbe. Várjuk az Elnök Úr megtisztelő válaszát!

Tisztelettel,
Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom erdélyi szervezete.

(Székelyföld Nem Románia – Szent Korona Rádió)