Könnygázzal oszlatták a migránsokat Idomeninél (+Videó)

A macedón rendőrség könnygáz bevetésével verte vissza vasárnap a görög határnál több mint ötszáz migráns rohamát a határkerítés ellen.

 

 

Az Idomeni görög falu közelében lévő illegális migránstábor lakói közül több százan gyűltek össze a határkerítésnél, és megpróbálták áttörni.
A görög rendőrség csak annyit közölt, hogy feszült a helyzet a határátkelőnél.
Egy meg nem nevezett macedón tisztségviselő azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy a migránsok kövekkel dobálták a macedón rendőröket, utóbbiak erre reagálva vetettek be könnygázt. A migránsok a határkerítést nem törték át – tette hozzá.
(clicks: 13)
Az AP hírügynökség úgy tudja, a migránsok azért gyűltek össze az átkelőnél, mert arról értesültek, hogy megnyitják. A macedón rendőrség cáfolta, hogy erre készülnének.
Több mint egy hónapja az idomeni tábor mintegy 11 ezer lakója követeli, hogy Macedónia újra nyissa meg a határátkelőt, amely a Nyugat-Európába vezető migránsútvonalon fekszik. A macedón hatóságok azonban hetek óta egyetlen migránst sem engedtek át.
A görög hatóságok megpróbálják rávenni ezeket az embereket, hogy menjenek a fogadóközpontokba, de kevés sikerrel.
Az Európai Unió és Törökország március 18-án megállapodást kötött, amely szerint az EU visszaküldi Törökországba azokat az illegális bevándorlókat, akik március 20-a után érkeznek valamelyik görög szigetre. Cserében az EU-tagországok – egy egyelőre 72 ezres kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, ahányat a görög szigetekről visszavisznek Törökországba. A megállapodás óta jelentősen csökkent a Görögországba érkező migránsok száma.

 

Kövesse rovatunkat Facebookon is.

(Új szó-Idegen áradat-SZKR)