Calais: 129 gyerek tűnt el a táborból nyomtalanul

A Dzsungel néven ismertté vált Calais-i migránstábor déli részét még múlt hónapban számoltatták fel a francia hatóságok. Mint kiderült, gondatlanul jártak el a bontási munkálatok alatt: 129 kísérő nélküli gyereknek nem ismerik a tartózkodási helyét.

 

A Help Refugees UK szervezet felmérése szerint a hatóságok 129 kiskorúnak nem ismerik azóta a tartózkodási helyét, hogy a déli táborrészt felszámolták. Annak ellenére, hogy a sátrakat és kunyhókat ebben a szektorban lebontották, közel ötezer migráns még mindig itt él, közülük 1400-an a francia kormány által kihelyezett hajókonténerekben.

A migránsokat támogató szervezet azt írta Facebook-oldalán, hogy ezek az adatok komoly aggodalomra adnak okot.

„Ez egyszerűen elfogadhatatlan. Már értesítettük a francia hatóságokat, hogy azonnal regisztrálják a táborban maradt 294 kísérő nélküli gyereket, és állítsanak melléjük a biztonságukra ügyelő személyeket.

Mint írták, a bontási munkálatok alatt a hatóságok nem kínáltak semmilyen szállási lehetőséget a kísérő nélküli gyerekeknek, nem vették figyelembe az igényeiket, és a védelmükért sem tettek semmilyen lépést. Calais-ban és Dunkirkben nincs is érvényben hivatalos regisztrációs rendszer a gyerekek részére.

A szervezet elküldte a jelentését a brit, valamint a francia gyermekügyi biztosnak is.

Az Európai Unió rendőri ügynöksége, az Europol korábbi jelentésében azt írta, hogy a migránsválság elmúlt két évében Európában több, mint tízezer kísérő nélküli gyerek tűnt el. A segélyszervezetek dolgozói pedig a Dzsungel alacsony biztonsági szintje miatt beszéltek aggodalmukról – többször is előfordult például, hogy tinédzserfiúkat erőszakoltak meg a migránsok a táborban.

Libby Freeman, a helyi Calais Action kampány, migránssimogató alapítója szerint, az adatok sokkolóak.

„Senki sem tudja, hogy mi lett ezekkel a sebezhető gyerekekkel. Mióta bezárták a nők és gyerekek központját, ezek a gyerekek otthontalanná váltak. Ennyi hiányzó gyerek mellett nehéz nem a legrosszabbra gondolni. Ez több, mint felelőtlenség! Ráadásul a kiskorúak közül nagyon sokan megkapták már a jogi engedélyt arra, hogy csatlakozzanak az Egyesült Királyságban élő rokonaikhoz. A kormánynak figyelembe kéne vennie a törvényt.” – mondja.

A Calais-i táborban összesen 4946 migráns él: 4432 felnőtt és 514 gyerek, közülük 294-en családtag vagy más felnőtt kísérő nélkül. Közel 1400 felnőtt konténerekben él, míg a tábor többsége sátrakban és gyenge szerkezetű kunyhókban. A táborban élő gyerekek átlagéletkora 14,2 év, a legfiatalabb migránsgyerek csak egy hónapos, míg a kísérő nélküli gyerekek közül egy nyolc éves a legfiatalabb.

A gyanú eddig is fenn állt, hogy a migránsok csak “besírják” magukat mások országába a gyermeket használva. Gondoljunk arra, amikor a kerítésen áttuszkolják a legkisebbeket, majd az Unió családegyesítési rendszerét használva betolakodnak az adott országba.

Gyereket dobnak át a tüntető migránsok kerítésen
(clicks: 28) Gyereket dobnak át a tüntető migránsok a kerítésen

Kövesse rovatunkat Facebookon is! Kattintson IDE.

(erdély.ma – Idegen áradat – SZKR)