Drónfelvétel az “új dzsungelről” Idomeninél

Több mint tízezer új honfoglaló várakozik a  a görög-macedón határon. A légi felvételen jól látható az   “új dzsungelnek” nevezett betolakodótábor.

 

 

A balkáni országok szigorítottak a bevándorlási politikájukon: Macedónia például szigorúbb okmányellenőrzést vezetett be, és nem engedi be az afgánokat.

A migránsokat viszont nem lehet meggyőzni, arról hogy nem jutnak át a görög-macedón határon, a görögök mégsem merik őket visszavinni, mert félnek attól, hogy az ellenállás miatt “háborús helyzet” alakulna ki a rendőrség és a bevándorlók között.

Péntek óta már azokat is visszaküldik a táborból, akik családegyesítés vagy tanulmányok folytatása céljából érkeznek Európába, illetve az unió valamelyik tagállamába, továbbá azokat a szíriai fiatalokat is, akik a sorozás elől menekülnek.

Pénteken nyolcvan migráns léphetett át a macedón oldalra, Gyevgyelijába, miután átestek egy nagyjából félórás interjún, amelyet a rendőrség tolmácsok segítségével folytatott le.

Az Idomeninél kialakult migránstábort több lap már az “új dzsungelként” emlegeti, utalva az észak-franciaországi Calais-nál kialakult betolakodótáborra.

(Idegen áradat – SZKR)