Anarchista csoportok segítik a migránsokat drótvágókkal?

ÖHV: “Szinte bizonyos, hogy az átvágást nem a migráns végzi, segítők akadnak szép számmal a szerb oldalon. Hogy anarchista csoportok lennének?
Vagy csak a migráns simogató csapatok találtak maguknak új lehetőséget?
Nos, a mai napi tapasztalatunk ez utóbbit támasztja alá.”

 

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója titkosszolgálati információkra hivatkozva azt mondta, hogy „bizonyos körzetekben anarchista csoportok” jelennek meg a migránsok között, és többek között a kerítés átvágására alkalmas eszközökkel támogatják őket.

Bakondi György az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában arról is beszélt, hogy egy kerítés áttörésénél – például a görög-macedón határon – mindig nagyobb tömeg van a helyszínen, a konkrét támadásban azonban kevesebben, mintegy 2-300-an vesznek részt. A többiek figyelemmel kísérik a történteket, abban reménykedve, hogy sikerül az áttörés, és ők is túljuthatnak a kerítésen – fűzte hozzá.

A belbiztonsági főtanácsadó hangsúlyozta, hogy jövő szerdán nem dönt a kormány a magyar-román határ lezárásáról, csupán a védelem megerősítésről, elsősorban a magyar-szerb határszakaszon. A romániai határt akkor zárják majd le, ha a nemzetbiztonsági információk alapján szükségét látják. Hozzátette: ettől függetlenül már előkészítették a terepet, hogy ha úgy adódik, azonnal el lehessen kezdeni az építkezést.

Bakondi György azt is mondta: nincs akadálya annak, hogy további katonákat és rendőröket vezényeljenek a határokra.

Néhány percel ezelőtt az ÖHV Információs Csoport saját tapasztalatait osztotta meg a határról Facebook oldalukon:

“Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint anarchista csoportok segítik a migránsokat átjutni a kerítésen. További részleteket nem árult el, de az biztos, hogy a déli határszakaszon elfogott migránsoknál eddig nem találtak a kerítés átvágására alkalmas eszközt. Szinte bizonyos, hogy az átvágást nem a migráns végzi, segítők akadnak szép számmal a szerb oldalon. Hogy anarchista csoportok lennének?
Vagy csak a migráns simogató csapatok találtak maguknak új lehetőséget?
Nos, a mai napi tapasztalatunk ez utóbbit támasztja alá. A fotók Szerbiában készültek, egy 10 fős csapatot istápol egy magyar társaság, a magyar határtól kb 500 m-re. A migránsokat 2 taxi tette ki a határnál, utána jöttek a magyar segítőik. Ők itt látják el szegény megfáradt “menekülteket” pár jó szóval, ezzel-azzal….
Embercsempész haverjaik már egészen a kerítésig kísérnek, hiszen nem csak a szállítás hoz pénzt, több száz euróért a kerítést is átvágják.
Egy biztos, a migránsok segítséggel jönnek. Szinte minden csoportot kísér 1-2 fő, akik nem jönnek át, de ismerik a terepet, tudják a műszaki- technikai védelem gyenge pontjait. Ezt a számok is alátámasztják, pénteken közel 250 főt fogtak el, mind átjutott, Magyarország területén fogták el őket. A határvédelem ahogy korábban írtuk az elmúlt héten megerősítésre került, ez azt jelenti, hogy plusz határőrök kerültek kivezénylésre, így a legtöbb szakaszon 50-70 méterenként van járőr. Rengeteg hőkamera, éjjellátó is van, bevetnek már drónokat, helikoptert is. Mégis átjönnek. Egyértelműen ehhez segítség kell.

A kormány jövő szerdán parlament elé viszi a műszaki határzár további megerősítésének terveit, kíváncsian várjuk a döntés eredményét……”

Az ÖHV képei a határról:

Innen a határ kb 500 m
(clicks: 28) Innen a határ kb 500 m
Tanácsadás
(clicks: 6) Tanácsadás
Migránsok sétálnak a Horgosi vasúton, a határtól 1 km-re
(clicks: 7) Migránsok sétálnak a Horgosi vasúton, a határtól 1 km-re

(Idegen áradat- SZKR)