Calais: Hiába tüntetnek a liberálisok a bontás folytatódik

Tovább bontják az észak-franciaországi Calais-ban a menekültek sátortáborát annak ellenére, hogy korábban tüntetők csaptak össze a rendőrökkel.

 

 

 

Az illegálisan felépült, de mostanig megtűrt migránstelep déli részének felszámolása jelentős rendőri készültség mellett hétfőn reggel kezdődött meg. A viskók eltávolítása délutánig nyugalomban folyt, amikor is hirtelen mintegy 150 ember keveredett összetűzésbe a rendőrökkel, miután a sátrak egy része kigyulladt. A menekültek bűncselekmények elkövetésében segédkező és a határok felszámolását célul kitűző No Border nevű anarchista szervezet tagjai kövekkel dobálták meg a rendőröket, akik könnygázzal és vízágyúval válaszoltak. A lángokat, amelyekben húsz viskó leégett, a tűzoltók oltották el. A zavargásban 11 rendőr könnyebben megsérült, három aktivistát előállítottak.

Hétfő estig 5 ezer négyzetméternyi területet ürített ki a prefektúra által megbízott magáncég, és 43 menekültet átköltöztettek dél-franciaországi befogadóközpontokba. A tervek szerint 3 hét alatt akarnak végezni a bontással.

Korábban számos segélyszervezet próbálta megakadályozni a tábor kiürítését, mert állításuk szerint a menekülteknek a hatóságok nem ajánlottak fel megfelelő számú szálláshelyet, és a migránstelep megszüntetése csak növelni fogja a feszültséget, és még kiszolgáltatottabbá teszi a menekülteket, akik elfogadhatatlan körülmények között várnak egy olyan lehetőségre, amikor megpróbálhatnak törvénytelen módon átjutni Nagy-Britanniába.

Hivatalos adatok szerint október vége óta Calais-ban 4300-an nyújtottak be menekültkérelmet, és az elmúlt két hónapban 54-en elfogadták, hogy visszatérnek a származási országukba.

 

 

(VS nyomán – SZKR)