Inkább a halál, mint a behódolás

“Akik inkább vállalták a szent halált, mint, hogy a vörös rémnek behódoljanak”  -Megemlékezés a Kommunizmus Áldozatairól Gyömrőn.

Maglódi tagszervezetünk részt vett a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából tartott városi megemlékezésen Gyömrőn.

IMG_6973 (clicks: 16)

Az elhangzott beszédből megtudhattuk, miért is fontos, hogy emlékezzünk s minket,  maglódi lakosokat, hogyan is érintett az a sok bűn, melyet a vörös vírus hozott magával.
A gyömrői járásban 1945 tavaszán nem ért véget a háború… Mendén, Ecseren, Maglódon, Tápiósülyön, Tápiósápon, Péteriben, Úriban és Gyömrőn nem az oroszok végeztek ki jegyzőket, papokat, tanítókat, földműveseket, földbirtokosokat, irodatiszteket, hanem a vélt sérelmekért vett elégtételt a helyi kommunista vezérkar, a rendőrség és az 1919-es direktórium volt tagjai. Gyilkosság áldozata lett Csaba Gyula, Péteri evangélikus lelkésze is. A rendezvényen megjelent evangélikus lelkészünk, aki mintegy költői kérdésként megfogalmazott egy mondatot : “Mégis mi az a gonosz erő, mely egymás ellen fordíthatott magyart és magyart?!”

A beszámoló második fele, és további képek a hivatkozásra kattintva érhetőek el.

(Maglódi HVIM – Mi Magunk – SZKR)