Tilos lesz a magyar nyelv használata?

A román Képviselőház elfogadta a törvényjavaslatot, mely megtiltja a magyar nyelv használatát a közigazgatásban.

A román Képviselőház hallgatólagosan elfogadta az Egyesült Románia Párt (PRU) vezetője, Bogdan Diaconu által előterjesztett törvényjavaslatot, mely a román nyelv kizárólagos használatát írja elő a közigazgatásban. A törvény tartalmazza, hogy aki megszegi a román hivatalos nyelv alapszabályát, azok elveszíthetik állásukat és állami intézményekben nem vállalhatnak aktív szerepet.

Bogdan Diaconu javaslata leszögezi, hogy a helyi, megyei tanácsok gyűlései és bármilyen hivatalos találkozók a román állam alkalmazottai, tisztviselői és magas rangú tisztségviselői körében kötelezően csak román nyelven folyhatnak, az idegen meghívottaknak vagy résztvevőknek, akiknek nincs román állampolgárságuk, azoknak pedig hivatalos fordítást biztosítanak. Ráadásként a törvény megtiltja a romániai közintézmények, utcák és közhelyek megnevezésének kiírását bármilyen más nyelven, mint a hivatalos állami, vagyis román nyelven.

DE: ahhoz, hogy a soviniszta vezető törvényjavaslata életbe lépjen, még el kell fogadja  a szenátus is. Remélhetőleg erre nem fog sor kerülni, mivel Diaconu eddigi szélsőséges előterjesztései közül egyet sem fogadtak el.

(Stiripesurse.ro nyomán Székelyföld nem Románia! – Szent Korona Rádió)