Felkészülés a tavaszi munkákra – I. rész

A tavaszi jó idő eljövetele előtt, érdemes a következő dolgokat elvégezni, tervezgetni, mit és hogyan szeretnénk.

Felkészülés a tavaszi munkákra

Ősszel, ajánlatos megszántani a kertet, de kora tavasszal is még lehet javítani a helyzeten, korai szántás elvégzésével. Ezzel a talaj termőrétegét frissítjük, illetve a kijuttatott trágya beforgatását, gyökérszintbe kerülését oldjuk meg.

Ha a talaj előkészített akkor a télen, a szerszámok, gépek karbantartása, illetve felkészítése elengedhetetlen, ugyanis nincs dühítőbb egy leeső kapafejnél, eltört ásónyélnél, vagy egy bedöglött traktornál a munka közepén.

A megfelelő szerszám, egy fél ember – tartják az öregek, nem véletlenül. Egy életlen kapával, egy elhajlott ásófejjel, vagy akár egy rövid nyelű gereblyével bele lehet „dögleni” a munkába.

Tavasszal a talicska is készen kell, hogy álljon, ezért nem árt bezsírozni, olajozni a kerékcsapágyat és ha van, sérüléseket megjavítani, a puttonyt átnézni, még mielőtt széthasítja az ember lábát egy kiálló lemezdarab.

A permetezőt átmosni, az esetleges dugulásokat eltávolítani, szórófejet megnézni, kipróbálni.

A rotakapát ha van, vegyük sor elejére és ne odázzuk el, mert „agyvérzéses” állapotot okozhat, ha lefullad munka közben, rosszabb esetben be sem indul mikor haladni kellene.

A friss benzin, esetlegesen új gyertya, és egy karburátor kitakarítás alap kell, hogy legyen. A rögtörő lemezt megnézni, nem lötyög-e, a levegőszűrő nincs-e elkoszolódva, mert akkor rángathatjuk… csak a karunk lesz erősebb meg a hajunk őszebb.

A megfelelő metszőolló, oltókés, a jó gazda elengedhetetlen társa. A rossz metszőolló roncsol, tép és nem vág, a metszésfelület pedig nem egyenletes, ezáltal a megbetegedésnek adunk esélyt, teret.

A locsolókanna és egyéb öntözőeszközök csatarendbe állítása is esedékes lesz majd, erre is oda kell figyelni.

Bizonyára kihagytam dolgokat, de a csapásirányt megjelöltem.

Kapára fel!

(Gazdálkodj okosan – Szent Korona Rádió)