Petíció az Egyesült Románia Párt feloszlatásáért

Már több, mint ezer ember csatlakozott az aláírásgyűjtéshez, melyet Dumitru-Cornel Vîlcu indított el. A petíció a nyíltan magyarellenes párt és az általa létrehozott Vlad Țepeș Őrjárat jogi úton való beszüntetését célozza.

 

Dumitru-Cornel Vîlcu filológus, kolozsvári egyetemi oktató felemelte a hangját a törvényellenes oláh gárda jogi úton való beszüntetéséért. A Facebook-oldalára írt bejegyzés szerint a tegnapi nap folyamán  postára adta  a feljelentést az Egyesült Románia Párt ellen, hiszen „megengedhetetlen (és természetesen, törvényellenes), hogy a pártok saját verekedős és nyomásgyakorló csapatokat hozzanak létre, vagy hogy a civil polgárőrségek helyettesítsék az állam hatóságát.” Értesülései szerint civil szervezetek is feljelentéseket, panaszokat fognak tenni ez ügyben. Tapasztalatokból kiindulva, ha a párt ellen nem fog megindulni a büntetőeljárás, akkor megjelennek a megfélemlítés, támadás, még talán a verések első áldozatai is.

oláh gárda
(clicks: 30) Az újonnan alakult oláh gárda

 

A tanár jellemzése szerint Bogdan Diaconu pártja egy szélsőséges, xenofób, rasszista és nemcsak Európa-ellenes, hanem antidemokratikus is – meggyőződésben és tettlegességben egyaránt.A párt első kongresszusának eredményeként létrejött határozat „kétségtelenül a legmaradibb és legveszélyesebb politikai irat, mely a forradalom utáni Romániában létrejött.” Vlad Țepeș Őrjárata, míg létezik, az eszmei szélsőséghez a megfélemlítés, a lelki és fizikai nyomás, helyenként a terror és az erőszak szélsőségét fogja hozzáadni. Remélhetőleg a népesség nagyobb része – „az agyilag egészségesebb, műveltebb, bölcsebb” – nem fogja végignézni, ha ezek az izmos, de kevés ésszel megáldott fiúk az utcákon fognak járőrözni, miközben nemcsak a világ urainak, hanem Isten földi küldöttjeinek is érzik majd magukat. Vîlcu egy dologban biztos, bármi is történjék: „Nem is fogjuk elhagyni Romániát és nem is fogjuk hagyni, hogy visszaessen a sötétségbe és a fanatikus terrorba. Ez a mi országunk is és senki nem fogja tudni elvenni tőlünk.”

Bogdan Diaconu
(clicks: 16) Bogdan Diaconu

 

A petícióban ki van emelve Bogdan Diaconu kijelentése, mely az első kongresszusuk után hangzott el: „Ha a román állam nem véd meg minket, akkor megvédjük magunkat.” A politikai pártok törvényében szerepel, hogy „a politikai pártok nem szervezhetnek katonai, félkatonai és más törvényellenes tevékenységet sem”. A törvény szerint ennek megszegése a párt bírósági úton való feloszlatását vonja maga után, melyet a Legfőbb Ügyészség kell indítványozzon.

A beadványt aláírók egyetértenek abban, hogy ezen szervezet létrehozása egy merénylet a romániai demokrácia ellen. Az ilyen folyamatokat haladéktalanul le kell állítani, mielőtt a bosszúálló lelkek és az erőszak a politikai harcok konkrét eszközeivé válnak.

A petíciót itt lehet aláírni.

Project Humanities Vilcu
(clicks: 13) Dumitru-Cornel Vîlcu

 

„Szívből köszönöm annak a több mint ezer embernek, akik – aláírva a petíciót, melyet elindítottam – megerősítik meggyőződésemet, hogy az Egyesült Románia Párt törvényellenesen és veszélyesen cselekszik. Biztos vagyok benne, hogy mindannyian rendkívül éberek és tevékenyek leszünk, míg szükség lesz rá a normalitás visszaállításáig.”(Dumitru-Cornel Vîlcu)

(Székelyföld nem Románia – Szent Korona Rádió)