Lesz tüntetés a Székely Szabadság Napján

A Székely Nemzeti Tanács március 10-re, a Székely Szabadság Napjára Marosvásárhelyre hívja tüntetni a székely autonómiatörekvések támogatóit.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke közleményben szólította fel Székelyföld lakosságát, hogy emlékezzenek meg a Székely Szabadság Napjára; aki pedig teheti, csatlakozzon a marosvásárhelyi rendezvényhez. Az SZNT elnöke arra kérte a magyar pártokat, civil szervezeteket, a magyar történelmi egyházak gyülekezeteit, hogy legyenek részesei az előkészületeknek, és ösztönözzék részvételre a székelyeket és egész Erdély magyarságát. Emellett kérte a nagyvilágban élő magyarokat, hogy ugyanazon napon Románia külképviseletei előtt fejezzék ki szolidaritásukat a székely autonómiatörekvésekkel.

Izsák Balázs
(clicks: 23) Izsák Balázs

 

„ A Székely szabadság napján megszámláltatunk itthon és a nagyvilágban. Készüljünk úgy, hogy ne találtassunk híjával!” – fogalmazott Izsák Balázs. Megjegyezte, hogy a hatóságok általi megszámláltatás mellett „megmérettetik hűségünk hagyományainkhoz és céljainkhoz, megmérettetik kollektív bölcsességünk és méltóságunk, megmérettetik az erkölcsi erő, amely tizennegyedik éve szembesíti a román hatóságokat és ország-világ közvéleményét a székelyek akaratával”, a területi autonómia követelésével.

„Véget kell vetni a székelységet sújtó hatósági zaklatásoknak, a székely jelképek és a magyar nyelv üldözésének, véget kell vetni a közvetlen és a közvetett diszkrimináció alkalmazásának az ország magyar nemzetiségű polgáraival, a romániai magyar nemzeti közösséggel szemben. Elölről kell kezdeni a társadalmi párbeszédet az ország közigazgatási átszervezéséről, mert nem fogjuk elfogadni, nem fogjuk tűrni, hogy Székelyföldet a jog és ésszerűség ellenére, Románia nemzetközi kötelezettségvállalásainak megszegésével egy román többségű közigazgatási régióba belekényszerítsék” – jelentette ki Izsák Balázs.

A marosvásárhelyi polgármesteri hivatalban már 2015 tavaszán  be lett jelentve az idei tüntetés és felvoulás. Dorin Florea polgármester az elmúlt két évben mindent megtett annak érdekében, hogy megakadályozza Marosvásárhelyen a Székely Szabadság Napjára tervezett felvonulást és tiltakozást. Szerinte semiképp nem tesz jót a városnak ez az esemény. Leszögezte: „Én azt szeretném, ha Marosvásárhely az etnikumok közötti példás együttélés városa lenne, nem pedig egy esetleges harctér, vagy politikai leszámolások helyszíne”.

Az elmúlt években a Székely Nemzeti Tanács nem a románság ellen, hanem a magyar érdekekért, a közösség jogainak betartásáért vonult utcára. A polgármester kijelentésére, mely szerint a városvezetés etnikai konfliktusoktól tart, Izsák Balázs kijelentette: Marosvásárhelyen akkor voltak etnikai jellegű konfliktusok, amikor ezt az állami hatóságok akarták, a többséget a magyar közösség ellen uszították és a támadást meg is szervezték. “Meggyőződésünk, hogy ma a román hatóságoknak, ellentétben a kilencvenes évvel, nem érdeke egy etnikai konfliktus megszervezése, ezért a törvénynek megfelelően fogják biztosítani a rendezvény békés lefolyását” – fogalmazott hétfői közleményében az SZNT elnöke.

Székely Szabadság Napja
(clicks: 6) Székely Szabadság Napja 2013

 

(MTI nyomán SZKR – Székelyföld nem Románia)