Proletárság vergődése a proletárság védelmében

Elég proletár tempót képviselnek az oroszlányi baloldali képviselők: fáj nekik, hogy a kommunista múltat már nem lehet dicsőíteni közterületek neveivel, és nekik kellene átnevezni ezeket a törvény értelmében.

A törvény szerint Magyarországon nem viselheti közterület olyan személy nevét, aki részt vett a XX. századi önkényuralmi rendszer kiépítésében, a politikai rendszer megalapozásában vagy fenntartásában, illetve egyetlen utcanév sem tartalmazhat olyan kifejezést vagy olyan szervezet nevét, amely közvetlenül utal a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerre.

Oroszlány a szocializmus alatt  alakult át kis faluból nagy bányászvárossá, így a közel 20.000 fős településen sok utcanév és épületek emlékeztetnek a vörös múltra. A jogszabályi változások viszont egyre kevesebb teret hagynak az átkosnak.

A 2014-es választás előtt a Fideszes városvezetés csak a középületeket merte átnevezni. Így lett a Ságvári Endre Általános Iskolából Hunyadi Mátyás, Lengyel József Gimnázium és Szakközép Iskolából Hamvas Béla.

Jelenleg azonban Oroszlányt az MSZP-DK-Együtt pártszövetség nyomokban fellelhető tagjai irányítják. Számukra még kellemetlenebb, hogy saját kommunista példaképekről elnevezett utcákat kell átnevezniük.

Az érintett utcák: Asztalos János utca (ÁVH egyik parancsnoka), Fürst Sándor utca (Biatorbágyi merénylet mögött álló személy), Ifjúmunkás utca, Landler Jenő utca (Tanácsköztársaság egyik népbiztosa), Rosenberg utca, Sallai utca (Sallai Imre volt Fürts Sándor társa).

A lakossági fórumot és számos érdekes felvetést, tiltakozó aláírásgyűjtést is megélt utcanév-változtatás külön munkabizottságot kapott. Az alábbi videón jól látható mekkora nyűg ez a városvezetésnek, hiszen az utcanév változtatással járó dokumentum cserék illetékmentesek, de a lakkosság részéről mégis sok macerával jár, amibe akár a városvezetés is belebukhat, viszont egyértelműen az ideológiai okok fájnak nekik. Nézzük meg, hogyan vergődnek a múlt képviselői az ügyön:

https://www.facebook.com/oroszlanyitv/videos/1069727619727900/?theater

Azt már csak zárójelben jegyezzük meg, hogy szóbeszéd szerint, ami nincs megerősítve, a bizottsági ülés után Sólyom Jöran a bizottság baloldali elnöke lemondott pozíciójáról.

(Szent Korona Rádió – Rendnek kell lenni!)