Virtus: Lóval és fegyverrel Csíkszereda utcáin

Az igazi székely virtus Csíkszereda utcáin mutatkozott meg: egy 28 éves fiatalember fejszével és a tudósítás alapján egy légpisztollyal az oldalán szőrén lovagolt a város utcáin, de az oláh pandúrok megfogták… Igazi gyöngyszem ez a hír! 

A szekelyhon.ro tudósítása szerint a fiatal férfi övéhez egy fejszét erősítve, derekánál egy pisztolyt rejtegetve, szőrén ülte meg a jószágot. A rendőrök végül előállították és eljárás indult ellene. A fiatalt elszállítása előtt arra kérték, hogy lovát ne a járdánál, hanem a Sapientia egyetem melletti kerítéshez kösse ki.

A lap arról ír, hogy a 28 éves férfit a Szabadság tér és a Mihai Eminescu utcák találkozásánál állították meg. A járőröknek feltűnt, hogy az övén lógó fejsze mellett, derekánál egy „fegyver alakú kidudorodás” látható.

A férfi nem tanúsított ellenállást, a lóról leszállva együttműködésről biztosította a csendőröket, azonban a gyanús tárgyat nem volt hajlandó megmutatni. A járőrök ezért megmotozták, s mint kiderült, egy kiskaliberű – négy és fél milliméteres – nem halálos önvédelmi pisztolyt, két hozzá tartozó lőszerezett tárat és hat darab szén-dioxid-patront rejtegetett.

A szekelyhon.ro munkatársainak helyszínre érkezésekor a fiatal épp a földön elszóródott aprópénzét szedegette fel a csendőrök gyűrűjében, majd meglátva az újságírókat, hangos méltatlankodásba kezdett. „Hát ebben a városban már lovagolni sem szabad?” – írja a lap. Ekkor a Piac utca felől az egyirányú Mihai Eminescu utcába, a forgalommal szemben hangos szirénázással egy rendőrautó fordult be. A szolgálati autóban lévők néhány szót váltottak a csendőrökkel, akik végül járművükbe ültették a férfit és elhajtottak. Néhány percre rá a rendőrök is követték őket.

A csendőrségi közlemény szerint a férfi ellen nem halálos, de engedélyköteles önvédelmi fegyver törvénytelen birtoklásáért eljárás indul. A lefoglalt pisztolyt és a kiegészítőket további vizsgálatokra átadták a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság lőfegyverek, robbanószerek és veszélyes anyagok osztályának.

(Alfahír nyomán Szent Korona Rádió)