Összefogás az azonos neműek házassága ellen

Az azonos neműek házasságának alkotmányos tiltásáért folyik aláírásgyűjtés Románia-szerte. Az ügy mellett kiállnak az erdélyi magyar egyházi vezetők is.

A román alkotmány jelenleg érvényes cikkelye szerint “a család a házastársak szabad akaratnyilvánításából létrejött házasságon” alapul. Ezt a megfogalmazást módosítanák a kezdeményezők úgy, hogy a cikkely a házasság alapjaként “egy férfi és egy nő” szabad akaratnyilvánítását rögzítse. Romániai civil szervezetek által létrehozott Koalíció a családért (Coaliție pentru familie) csoport indított tavaly októberben aláírásgyűjtést ezzel a céllal. Az alkotmánymódosító kezdeményezés, melyet az ortodox egyház is támogat, november 25-én jelent meg a hivatalos közlönyben.

Az ortodox egyház számos gyülekezetében az ügy támogatását összekötötték az év eleji házszenteléssel. A Digi24 híradása szerint a felkeresett családoknak a házszentelő papok felajánlották a kezdeményezés támogatásának lehetőségét is.

Jakubinyi György, a gyulafehérvári római katolikus főegyházmegye érseke a Krónika megkeresésére megállapította: ”Az Ószövetség is Ádám és Éva szövetségéről, házasságáról szól, nem Ádám és Béla szövetségéről!” Emellett utalt Ferenc pápa hozzáállására is, aki szerint a házasság egy férfi és egy nő életre szóló, felbonthatatlan szövetsége. Az érsek hozzátette, a kezdeményezők még nem keresték meg egyházát a támogatásért.

Böcskei László, nagyváradi római katolikus megyés püspök is hasonló álláspontot képvisel. Ő kijelentette: “A házasságot védeni kell!”

Az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Kató Béla így fogalmazott: “Nekünk ez így természetes: a házasság egy férfi és egy nő kapcsolatát jelenti”. Elmondása szerint egyházát már megkeresték az alkotmánymódosítás támogatása miatt és ők is az ügy mellé állnak.

Az aláírásgyűjtés határideje május 24. Összesen félmillió aláírás kell összegyűljön az ország megyéinek legalább a feléből úgy, hogy mindegyik megyéből legkevesebb húszezer aláíró legyen. Ha ezt sikerül a megadott időkereten belül teljesíteni, akkor népszavazás dönthet az alkotmányos tétel módosításáról.

(MTI nyomán SZKR – Székelyföld nem Románia)