Oregoni hazafiak fegyverrel foglaltak el egy kormányépületet (videó)

Százötven felfegyverezett farmer elfoglalt egy kormányépületet, és fegyverbe szólítottak minden hazafias érzelmű amerikait az elnyomó központi hatalommal szemben.

Nem tudni, mi lesz a végkifejlete, de izgalmasan indul az új év Oregon államban. A nagy fagyban és hóban mintegy százötven, automata gépfegyverrel is bíró farmer benyomult és elfoglalt egy kormányzati épületet – jelentette a The Oregonian.

A helyi hírportál beszámolója szerint a csoport még szombaton demonstrált, majd helyi idő szerint vasárnap reggel foglalta el a Malheur Nemzeti Park központját. A csoport békésen oldotta meg az épület elfoglalását, ugyanis a hosszú hétvége miatt üres volt az objektum.

A magukat igazi amerikai hazafiaknak nevező társaságot a kormányellenes megmozdulásairól elhíresült nevadai farmer, Cliven Bundy három fia, Ammon, Ryan és Mel vezeti. A farmerek azért kezdtek akcióba, mert szerintük két másik helyi farmert, a 73 éves Dwight Hammondot és 46 éves fiát, Stevent még tavaly októberben másodfokon öt év börtönre ítélték gyújtogatás miatt. A The Washington Post napilap információi szerint a két férfinak hétfőn kell bevonulnia a kaliforniai San Pedróban található fegyházba.

A vádak szerint Hammondék azért gyújtottak fel 139 hektár állami földet, mert így akarták eltüntetni a nyomait annak, hogy illegálisan szarvasokra vadásztak. A CNN által is idézett Hammondék viszont azt állították, azért vegzálják őket, mert nem akarták eladni földjüket a kormányzatnak, illetve a nemzeti parknak.

Az ez ellen felkelő Bundyék egy Facebook-bejegyzésükben ezt írták: „Minden hazafinak! Itt az idő, hogy felkeljünk, s ne álljunk le. Szükségünk van a segítségetekre. Készüljetek!”

Az oregoni Burns településtől negyvenöt kilométerre délkeletre található központban elbarikádozta magát a társaság. Ammon Bundy telefonon leszögezte a The Oregoniannek, hogy senki sem akarnak bántani, de nem riadnak vissza az erőszaktól, ha a rendőrség megpróbálja őket eltávolítani az épületből. Mint megjegyezték, a hatóságoknak semmilyen hatáskörük sincs Harney megyében, ahol jelenleg tartózkodnak. Hozzátették: ha kell „meg is halnak a szabadságukért”. Egyúttal azt is jelezték, egész Amerikában forradalmat szeretnének kirobbantani. Fegyverbe szólították az amerikaiakat, és azt is közölték, „ez olyan lehetőség, amely az egész Egyesült Államokat felrázhatja”.

S miközben a sajtó úgy aposztrofálta az esetet, hogy „jobboldali érzületű fehér terroristák” elfoglaltak egy épületet, a csoport a CNN-nek leszögezte: „Nem terroristák, hanem felszabadítják a zsarnokság alól a nemzeti park területét, ahová vissza szeretnék engedni az állattenyésztőket, bányászokat, favágókat.”

Szerintük az egyetlen megoldás, ha függetlennek nyilvánítják magukat, nem fizetnek adót, és kivonják magukat szövetségi felügyelet alól. Ahogy Ammon Bundy fogalmazott: „ha kell évekig kitartunk, és itt maradunk”.

A két bebörtönzött Hammond ügyvédje, Alan Schroeder közben a CBS televíziónak leszögezte, védenceinek semmi közük a dologhoz, s a nevükben senki se szólaljon fel.

A helyi seriff, Dave Ward jelezte, maradjon mindenki távol a területtől, amíg a hatóságok nem rendezik az ügyet.

A magukat most elbarikádozó három Bundy testvér apja egy 1993-tól elhúzódó vita után, 1998-ban kapott egy végzést a szövetségi földügyi hivataltól, amely szerint az általa használt föld jelentős részén elveszti a legeltetési jogot, mert az a sivatagi teknős egyik utolsó ismert élőhelye, és Cliven Bundy marhái zavarnák a teknősöket. A férfi azzal érvelt, hogy a családja már a 19. század vége óta ezen a földön él marhatenyésztésből, így ehhez a szövetségieknek semmi közük. Földhasználati díjat sem igazán akart fizetni az idősebb Bundy. A helyzet annyira elmérgesedett, hogy 2014 áprilisában már állig felfegyverzett szövetségi ügynökök vették körül a család  tanyáját, hogy végrehajtsák a hivatal döntését.

(MNO nyomán SZKR)