Vad Kunság: újabb világszínvonalú természetfilm

Az új esztendő második napján, azaz 2016. január 2-án 17:00-kor mutatták be a legújabb magyar természetfilmet, a Vad Kunságot a Dunán. A tévébemutató után mozivetítésekre és dvd-kiadásokra készülnek.

A Vad Kunságot Mosonyi Szabolcs (a filmjeiről bővebben lásd itt) szerkesztette, aki egyben a film operatőre is volt. Az aláfestő zenét, mi is lehetne más, mint a magyar népzenei motívumokat is felhasználó Mátyás Attila Merkaba dallamai szolgáltatták.

A film „főszereplője” a hazánkból hajdanán kipusztult, de a déli határon át újra visszatelepedő aranysakál, de az alföldi puszta állatvilágának széles skáláját vonultatja fel a jól sikerült természetfilm. A stáb a természet igazi, „vad” arcát igyekezett bemutatni, a természetet a maga teremtett rendszerében, mind a véres, horrorisztikus arcát, mind a szemnek tetsző, gyönyörű arcát megmutatták. A film nagyobb összefüggésekre is rámutat a pusztulás és megőrzés kettősségének szempontjából: például egy megsebesült réce látszólag „felesleges” halála később egy vidrát ment meg az éhhaláltól.

A megtekintését moziban ajánljuk, ugyanis a nagy felbontású felvételek lenyűgöző hatása csak nagyméretű vetítővásznon érvényesül igazán!

A képeket a film Facebook-oldaláról kölcsönöztük, ahol a filmből kivágott lenyűgöző képekkel, folyamatosan frissülő információkkal lehet találkozni. Úgy tudjuk, a Vad Szigetköznek és a Vad Kunságnak lesz folytatása is, a Vad Balaton, ami már gyártás alatt van, és a készítők tervei között szerepel egy film a hegységekről és egy másik a Hortobágyról is.

(Erdőzúgás – Szent Korona Rádió)