Ez a terrorveszély: Miért engedték el a gépfegyverest és a sorozatbetörőket?

Érpatak lakossága ledöbbent: Követelik a sorozattolvajok előzetes letartóztatását. Azt sem értik, hogyan engedhették el azt az érpataki lakost, akinél gépfegyvert és éles lőszereket találtak.

Érpatak lakossága követeli a helybeliek és a rendőrök példás összefogásával nagyon hamar kézre kerített sorozattolvajok előzetes letartóztatásba helyezését. A lakosság továbbá nem érti, hogyan engedhette ki az ügyészség az elfogást követő második napon azt az érpataki személyt, aki automata gépfegyvert és éles lőszereket rejtegetett a közelmúltban.

Röviden így összegezhető annak a sajtótájékoztatónak a lényege, amit Orosz Mihály Zoltán, Érpatak polgármestere tartott kedden Nyíregyházán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség épülete előtt.

– A falu lakossága úgy érzi a nálunk történt bűncselekmények alapján, hogy a bűnözők érdekeit védi az ügyészség, s nincs tekintettel a jogsérelmet elszenvedett emberek problémáira. Ahelyett, hogy a jogkövetők sérelmére lenne tekintettel, mindig a bűnözők jogait nézi – magyarázta a község vezetője. – A lakosság örült a tolvajok gyors elfogásának, s bízott benne, visszatartó erejű lesz a büntetésük. Aztán megdöbbentünk azon, hogy a bíróság kiengedte őket, holott példás intézkedés kellene az idősek védelmében.

Zagyva Gy. Gyula szerint ez a terrorveszély

“Na az a terrorveszély, ha egy köztudottan alvilági kapcsolatokkal rendelkező cigánybűnöző kalasnyikov gépfegyverrel mászkál!

Orosz Mihály polgármester barátom segített rendőrkézre juttatni a gépfegyveres bűnözőt. Majd mi történik? A bíróság szerint szabadlábon védekezhet: Azóta már külföldre szökött!

Bravó magyar igazságszolgáltatás.” – írja Zagyva Gy. Gyula a Facebookon.

Az ügyészség vérlázító magyarázkodása

A SZON megkeresésére dr. Szilágyi László, a megyei főügyészség sajtószóvivője a következő tájékoztatást adta: – Bármennyire is sérti egy bűncselekmény a sértett érdekeit, bármilyen mértékben is háborítja fel a közvéleményt, az előzetes letartóztatás soha nem lehet előrehozott büntetés (kivéve, ha hazafiakról van szó – a szerk), annak elrendelése a büntetőeljárásról szóló törvényben szereplő okok alapján történhet. E törvény szerint az előzetes letartóztatásnak általános feltétele az, hogy a gyanúsított szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt kövessen el. Ezen túlmenően négy különös feltétele is van még, egynek legalább fenn kell állnia: megszökött, elrejtőzött; fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye; bizonyítás megnehezítése; újabb bűncselekmény elkövetésének esélye.

– Bár az előzetes letartóztatás általános feltétele fennállt az apa és a fia ellen indult bűn­ügyben, azonban az ügyész úgy mérlegelte a különös okokat a lopás vétségét elkövetett gyanúsítottakkal szemben – figyelemmel arra, hogy büntetlen előéletűek –, hogy az előzetes letartóztatás nem rendelhető el.

– A lőfegyverrel visszaélés bűntettével gyanúsított személy beismerő vallomást tett, egy alkalommal volt büntetve, nem volt indokolt az előzetes letartóztatás.

(SZON nyomán Rendnek kell lenni! – Szent Korona Rádió)